Kako da dobijete više prostora u domu: Prave boje rešavaju stvar

B92 27.07.2018 10:11
Kako da dobijete više prostora u domu: Prave boje rešavaju stvar


Pogrešna boja zidova ili nepotreban komad nameštaja lako mogu stvoriti haos u manjim prostorima, a dizajneri su za sajt "Feshome" dali nekoliko saveta kako izbeći greške kod uređenja istih.Izbegavajte tamne boje

Ako koristite tamne boje u malim sobama, znajte da one zatvaraju prostor. Koliko god da volite tamne nijanse jednostavno ne možete tako okrečiti zidove, niti staviti taman nameštaj i tepih. Ukoliko želite tamnu boju, onda odaberite samo jednu stvar npr. tepih, a zidove okrečite u svetlo plavu, zelenu, sivu ili neutralne tonove.

Ne ignorišite mere

Namešaj u manjim prosotrima mora biti pažljivo raspoređen. Preveliki kauč u manjoj sobi može zauzeti previše prostora, a premala garnitura izgledaće smešno. Kako biste stvorili ravnotežu, spojite manje i veće komade prema prioritetima.

Kombinacija za podove i zidove

Kada posmatrate prostoriju, pogled obično prati i podove i zidove. U malim sobama upravo zato nije dobro stavljati kontrastne boje podova i zidova, već slične tonove kako bi vizuelno izgledala veće.

Kako da dobijete više prostora u domu: Prave boje rešavaju stvar

Količina nameštaja 

Nemojte zatrpavati prostor nameštajem već odaberite ono što vam je zaista potrebno. Dodajte detalje kao što su fotografije ili biljke koje su vam drage, ali i to u manjoj meri jer će prostor delovati ugušeno. 

Raspored 

Bez obzira na to što većina ljudi voli da stavlja nameštaj uza zid, ovo pravilo treba prekršiti i u manjim sobama. Garnituru i stolice malo odmaknite od zida jer ćete tako stvoriti osećaj dubine. 

Osvetljenje 

Loša rasveta u manjem prostoru delovaće klaustrofobično. Izvore svetlosti postavite na više mesta i kombinujte po potrebi. Koristite podne i stone lampa i dodajte još koju zidnu. Ogledala na zidu takođe mogu biti od pomoći pri reflektovanju svetla. 

Zavese 

Prozori u manjim sobama trebalo bi da ostanu što vidljiviji, pa nemojte koristiti teške i neprozirne tkanine ili dekore koji će prekriti gornji deo zida i okvira. Radije odaberite prozračne tkanine u svetlijim tonovima i jednostavnih krojeva. 

Ukrašavanje zidova 

Ukrasi na zidovima nisu strogo rezervisani samo za velike prostore. Ako npr. ukrasne lajsne pažljivo kombinujete sa bojom i ostalim detaljima soba neće izgledati manje, a ostavljaće lep utisak. 

Iskorišćenost prostora 

Ne mora pod obavezno sve biti po podu. Iskoristite zidove i ugradite police ili ormariće koji mogu savršeno da odgovaraju ako se rade po meri. Tako možete imati više prostora u samoj sobi jer ćete izbeći komode i ormare na podu. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak