Stevanu Tontiću uručena nagrada "Kočićevo pero"

RTV 27.07.2018 09:31
Stevanu Tontiću uručena nagrada "Kočićevo pero"


Književniku Stevanu Tontiću uručeno prestižno književno priznanje “Kočićevo pero” za knjigu putopisnih eseja pod nazivom “Ta mjesta”.Nagrada "Kočićevo pero" za proleće i leto 2018. koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd uručena je u Gradskoj biblioteci književniku Stevanu Tontiću za knjigu "Ta mjesta". ... ...

Kočićeva nagrada je srpska književna nagrada Zadužbine Petar Kočić Banjaluka Beograd koja se dodeljuje četiri puta godišnje. Nagrada se dodeljuje književnicima koji nastavljaju "pričavinu i učevinu" književnika Petra Kočića.

Knjiga "Ta mjesta" predstavlja hibridnu strukturu proznih i poetskih putopisnih zapisa iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima – poput Sarajeva i Berlina – izveštaji o susretima po evropskim metropolama, kao i posete Jerusalimu i Jermeniji. Putopisne doživljaje Stevana Tontića – kojeg nazivaju pravim bosanskim piscem – u ovoj knjizi obeležavaju i njegovo ratno i posleratno dramatično životno iskustvo, ali i krajiška borbena odlučnost – umnogome nalik samom Petru Kočiću.

Tontiću su nagradu zajednički uručili pisac Nikola Vukolić, predsjednik žirija i njen utemeljivač i književni kritičar Mladen Vesković.

Govoreći o knjizi u novosadskoj Gradskoj biblioteci nakon primanja nagrade, Tontić se osvrnuo na značenje koje Petar Kočić ima za narod Krajine.

-Ja sam rođen u širem Kočićevom zavičaju, bosanskoj Krajini, svi mi koji potičemo iz tih krajeva cijenimo njegovo djelo i osjećamo ga kao nekog ko nam je blizak rod – rekao je Tontić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak