Vučić: Evo kad ću se obratiti naciji o Kosovu

Mondo 27.07.2018 07:19
Vučić: Evo kad ću se obratiti naciji o Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su Albanci motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Najavio je da će se sredinom ili krajem septembra obratiti naciji o Kosovu i MetohijiAleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zna namere kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i dodao da demografija nije na našoj starni.

"Oni (Albanci) su motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Čini mi se i mislim da imamo dobru priliku da ne izgubimo sve već da nešto i dobijemo", napominje predsednik Srbije.

Objašnjava da je posle susreta sa američkim predstavnicima, nemačkom kancelarkom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Markonom krenula histerija oko pitanja Kosova.

"Naročito posle susreta sa Makronom, jer su shvatili da podrška Srbiji raste. Pažljivo smo gradili tu poziciju, trudili se da sačuvamo mir i stabilnost i narod na KiM", navodi Vučić.

Neki mu, napominje, drže "patriotske pridike" a ne shvataju da mi moramo da mislimo od čega ćemo da živimo u budućnosti.

"Zato tražim kompromis, da naš deca ne ispaštaju, da ne moraju da pate u budućnosti i da ih ne more iste brige kao i nas", ukazuje predsednik Srbije.

Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti direktno naciji o Kosovu i Metohiji kada će, kaže, pokazati da su "citati pojedinih zapadnih obaveštajnih službi isti kao i citati onih koji ga svakodnevno napadaju".

"Oni koji su proglašeni za junake u Prištini, oni me napadaju. Kažu 'Hvala Đilasu i Jeremiću. Za njih sam ja sotona", kaže Vučić.

Dodaje da oni koji ga napadaju samo to i rade, a nijedno rešenje nisu ponudili.

Navodi da mi moramo da uradimo nešto što je u najboljem interesu naroda.

"Da li možemo da uradimo to bez podrške Amerike, Rusije - nije realno. Borićemo se za interese našeg naroda, to ljudi na KiM odlično znaju", ističe predsednik.

Prema njegovim rečima, imaćemo dobru budućnost u kojoj će naš narod živeti bolje, sa mnogo više fabrika, sa jasno zacrtanim putem u budućnosti.

Vučić rekao je da je u razgovoru sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da Beograd nema nijedno rešenje za Kosovo na vidiku.

"Rekao sam im mi nemamo nijedno rešenje na vidiku. Trudimo se da pronađemo neki zajednički imenitelj. Ni sa čim neću izaći pred javnost u Beogradu, dok sa vama ne razgovaram, sa vama koji ste dobili 80 odsto glasova, koji ste meni na Kosovu i Metohiji doneli 85 odsto", rekao je Vučići dodao da je njegova izjava da ako ne dođe do razgraničenja sa Albancima za 40 godina Srbija morati da brani Vranje bila optimistična.

"Ta izjava je bila optimistična, doći ćemo u tu situaciju za 20 godina. Imate iznad Pržara, sela nedaleko od Vranja, znam njihove (albanske) namere. Demografija nije na našoj strani. Oni su mnogo motivisaniji od nas Srba da štite ono što bi smatrali svojim", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da zna da albanska strana neće završiti Statut Zajednice srpskih opština do 4. avgusta, kiada su to obećali Evropskoj uniji.

"Znam ja njih, nema ništa od tog posla. Oni hoće da nam to prodaju kao konačno rešenje. Da dobijemo ZSO", rekao je Vučić.

Komentarišući ostavku zamenika sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, Vučić je rekao da zna da je Železnjak ranije istupao protiv podele Kosova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak