Crni bilans u GR: Najmanje 74 mrtva, trodnevna žalost

B92 24.07.2018 20:35
Crni bilans u GR: Najmanje 74 mrtva, trodnevna žalost


Spasioci iz minuta u minut pronalaze nove žrtve na ulicama Atine, u automobilima, kućama, a prema poslednjim informacijama, stradala najmanje 74 čoveka.Grčki zvaničnici su saopštili i da je u vatrenoj stihiji povređeno najmanje 187 osoba, a među njima je 23 deteta. Broj nestalih je i dalje nejasan.

Atinu su, da podsetimo, juče pogodili stravični požari. Premijer Grčke Aleksis Cipras proglasio je trodnevnu žalost.

Prema najnovjim informacijama koje se pojavljuju gotovo svakih par minuta, bilans stradalih u stravičnim požarima u Grčkoj popeo se na 74, vatrogasci su našli novu grupu stradalih. Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tela. Među više od 100 povređenih je dosta dece, prenose svi svetski mediji.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najverovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bežeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Od ponedeljka ujutru, u Grčkoj je za 24 sata izbilo 47 šumskih požara, ali je većina njih ugašena još u početnom stadijumu, međutim požar na istoku Atike se, uprkos ogromnim naporima, raširio zbog jakih vetrova koji duvaju.

Trenutno, vatra gori u Kalitehnopuliju, istočno od Atine, na planini Geranija, zapadno od prestonice, zatim u Zenomenosu kod Korinta, u okolini Hanje na Kritu, kao i u Larimni i Hlomosu u oblasti Fiotida, prenosi ANA.

Te požare gasi ukupno 538 vatrogasaca sa 261 vatrogasnim vozilom, avionima, helikopterima, a u gašenju pomažu i brojni volonteri. Najteže stanje je na istoku Atike, gde je u požarima stradalo više od 60 osoba. Pomoć u gašenju požara, Grčkoj je ponudilo više država, među kojima i Srbija.

Prvi požar koji je izbio juče pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine, nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici auto-puta ka Korintskom kanalu i Peloponezu.

Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren deo od gotovo 20 kilometara na dva auto-puta koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara severoistočno od glavnog grada.

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mesta Kalamos.

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.

Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara. Predstavnik službe za vanredne situacije rekao je da je jedna osoba nastradala kod Rafine, severoistočno od Atine. Iz te službe je saopšteno da je 25 povređenih odvedeno u bolnicu, a da je među njima četvoro teško povređeno.

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak