Inflacija u Venecueli do kraja godine milion odsto

Blic 24.07.2018 12:41
Inflacija u Venecueli do kraja godine milion odsto


Međunarodni monetarni fond procenjuje da će do kraja godine inflacija u Venecueli dostići milion odsto. Vlasti u Karakasu nastavljaju da štampaju novac kako bi pokrili sve veću rupu u budžetu.Kriza u Venecueli mogla bi da se uporedi sa onom u Nemačkoj 1923. godine ili u Zimbabveu krajem 2008. godine, ocenio je Alehandro Verner iz MMF-a, prenosi RTS Blumberg.

Pad zbog smanjenja proizvodnje nafte

Berner predviđa i da će venecuelanska ekonomija u 2018. godini zabeležiti pad od 18 odsto, pre svega zbog značajnog smanjenja proizvodnje nafte, prenosi.

Kolaps ekonomske aktivnosti, hiperinflacija i nestašice hrane po subvencionisanim cenama uzrokovali su značajne migracije što bi, kako je ocenio Verner u postu na svom blogu, moglo da uzrokuje prelivanje krize u susedne zemlje.

Venecuela se suočila sa dramatičnim padom ekonomije pre četiri godine, kada je počeo "sunovrat" cena sirove nafte. Vlasti su odbile da se prilagode nastaloj situaciji, a stroga državna kontrola privredne aktivnosti samo je produbila krizu, podseća Blumberg.

Ekonomski rat

Predsednik Nikolas Maduro tvrdi da je kriza posledica "ekonomskog rata" koji protiv Venecuele vode unutrašnji i spoljni neprijatelji. Sa padom ekonomske aktivnosti, vlasti su prestale da objavljuju ekonomske indikatore, pa se ekonomisti oslanjaju na nezavisne procene međunarodnih organizacija i banaka.

Cafe Con Leche Index, koji prati kretanje cene šolje kafe u jednoj pekari u istočnom delu Karakasa, u proteklih godinu dana inflacija je bila 60.000 odsto. Međutim, počela je naglo da ubrzava, pa je izolovana inflacija za protekla tri meseca gotovo 300.000 odsto!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak