Katastrofa u Grčkoj: Najmanje 50 mrtvih, 150 povređenih

Mondo 24.07.2018 09:56
Katastrofa u Grčkoj: Najmanje 50 mrtvih, 150 povređenih


Najmanje 50 osoba izgubilo je život, a više od 150 je povređeno u požaru koji je zahvatio istočnu Atiku. Strahuje se da ovo nije konačan broj žrtava. Mnogi su nastradali dok su pokušavali da pobegnu od vatre, a među mrtvima, ima i dece.Prema poslednjim informacijama, prenose grčki mediji, u stravičnom požaru poginulo je najmanje 50 ljudi.

Među stradalima nema srpskih državljana.

Strahuje se da ima više žrtava budući da se mnogi javljaju vatrogasnoj brigadi i prijavljuju nestale, prenosi grčka agencija ANA.

Među žrtvama je i dosta dece.

Vatrogasna služba dodala je da je 156 odraslih i 16 dece povređeno i prebačeno u bolnice, dok se 11 osoba nalazi u teškom stanju.

Pozivajući se na grčki ured Crnenog krsta, tamošnji mediji javili su da su jutros pronađena tela 26 osoba u bašti jedne vile u Mati, 40 kilometara od Atine, a da su prethodne noći stradale 24 osobe.

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mesta Mati, oko 40 kilometara severoistočno od Atine, izjavio je rano jutros portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

Vlasti istražuju izvještaje o tome da se desetak turista, verovatno Danaca, vode kao nestali, nakon što su pokušali čamcem da pobegnu od vatre.

U gašenju požara učestvuje više od 600 vatrogasaca, stotine vatrogasnih vozila, kanadera, helikoptera, a ljudima koji su bili zarobljeni na plažama u pomoć su pristigli turistički i ribarski brodovi koji su ih prebacili na sigurnu destinaciju.

Požar u istočnoj Atici najgori je u Grčkoj još od onog koji je 2007. godine zahvatio Peloponez, prenosi Rojters.

Ta oblast je veoma popularna među lokalnim turistima, pre svega među penzionerima i decom koja tu dolaze da kampuju.

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posetu Bosni i Hercegovini.

Rekao je da je više od 600 vatrogasaca angažovano u gašenju požara, a operaciju otežava vetar koji duva do 100 kilometara na čas.

Grčka je zatražila pomoć od EU, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć.

U požaru je izgorelo i oko 100 kuća i 200 vozila.

Požari besne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar preti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i železnički saobraćaj.

Kipar i Španija ponudili su pomoć, nakon što je Grčka saopštila da joj je potrebna pomoć partnera iz EU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak