Ugljanin: Ana Brnabić nije bošnjački premijer

RTS 24.07.2018 09:51
Ugljanin: Ana Brnabić nije bošnjački premijer


Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin poručio da Ana Brnabić nije bošnjački premijer i dodao da su i predsednik Republike i drugi zvaničnici samo "privremeni" predstavnici vlasti Srbije dok se ne završe pregovori sa Prištinom.
Sulejman Ugljanin je, na pres-konferenciji u Novom Pazaru, odbacio primedbu premijerke da je pozivom Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar izašao iz okvira nadležnosti BNV-a i uzvraća da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima".

Lično će, kaže, otići kod "kosovskog ministra spoljnih poslova" Bedžeta Pacolija da mu zahvali što je pokazao dobru volju da dođe u Novi Pazar.

"Kosovo je priznalo 147 država. Mi kada bismo bili država, ja bih ga sada priznao, ali nismo država", rekao je Ugljanin upitan da li BNV priznaje Kosovo kao državu.

Povodom odluke Vlade da ne dozvoli posetu Pacolija, Ugljanin je rekao da je taj poziv upućen u skladu sa članom 6 Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina.

Dodao je i da "Ana Brnabić i njene kolege šire dezinformacije" i da bi zbog toga premijerka trebalo da se izvini, te da je BNV najviše političko i predstavničko telo bošnjačkog naroda u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori.

"BNV je izabran na direktnim, neposrednim izborima, na isti način i pod istim uslovima na koji se bira predsednik Srbije", rekao je predsednik BNV-a.

Kaže da Bošnjaci uvažavaju slobodno izraženu volju srpskog naroda, ali da Ana Brnabić "nije bošnjački premijer".

"Niti Vučić, niti Dačić, niti Vulin. Oni su nešto drugo, oni se biraju u ostatku Srbije, izvan granica Kosova. To su privremeni organi Republike Srbije, kao što je BNV privremeni organ Bošnjaka dok se reši status Sandžaka i status Bošnjaka. Imamo ravnopravan odnos", kaže Ugljanin.

Za državne organe Srbije rekao je da su privremeni "dok se ne završe razgovori između Kosova i Srbije", dok se ne završe razgovori između Bošnjaka i Srba i dok se ne reši status Sandžaka.

Pozvao je EU, OEBS, UN i Savet bezbednosti UN da hitno razmotre "izrečene pretnje i realne opasnosti po Bošnjake", te zatražio od EU da u najhitnijem roku organizuje razgovore predstavnika bošnjačkog naroda u Srbiji i predstavnika srpske države da se, kako je naveo, razreše odnosi.

Naveo je i da će BNV Ustavnom sudu Srbije podneti ustavnu žalbu sa ciljem da se hitno van snage stave dva manjinska zakona – Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, za koje kaže da umanjuju stečena prava nacionalnih manjina.

"Mislim da će naša ustavna žalba odložiti oba zakona i izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina. Mislim da nema izbora", rekao je Ugljanin i odbacio navode da je sve u vezi sa tribinom na koju je pozvan Pacoli bilo u funkciji kampanje za predstojeće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Upitan da li ga je iznenadila reakcija srpskih vlasti, Ugljanin je rekao da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak