Cene parkiranja: Najjeftinije kod „Galeta”, najskuplje na Obilićevom vencu

Politika 23.07.2018 11:47
Cene parkiranja: Najjeftinije kod „Galeta”, najskuplje na Obilićevom vencu


Cene parkiranja po započetom satu u garažama i na parkiralištima kojima upravlja „Parking servis” uvećane uglavnom za 10 dinaraUređenje i modernizacija parkirališta u prestonici, čime se već duže diče i hvale u „Parking servisu”, stigli su na naplatu. Bez posebne najave uvećana je cena parkiranja po započetom satu u garažama i na parkiralištima kojima upravlja ovo gradsko preduzeće. Cene su uglavnom porasle za 10 dinara, pa tako u garaži „Botanička bašta” sat vremena parkiranja sada košta 60, umesto dosadašnjih 50 dinara. Parkiranje je za 10 dinara po satu skuplje i u garaži kod Vukovog spomenika, gde košta 80 dinara, dok  u garažama „Masarikova”, „Pionirski park” i „Zeleni venac” košta 100, umesto dosadašnjih 90 dinara. Najviša cena parkiranja, 120 dinara umesto dosadašnjih 90, jeste u garaži na najatraktivnijoj lokaciji Obilićevom vencu iz koje se izlazi pravo u pešačku zonu.

– Pri određivanju cene vodilo se računa o lokacijama na kojima se parking objekti nalaze. Tako su cene veće na atraktivnim lokacijama u garažama i na parkiralištima u centru grada, poput garaže na Obilićevom vencu ili kod Beton hale. Ostavljanje vozila na parkiralištima na periferiji znatno je jeftinije, gde početni sat na primer u Bloku 43 košta 40 dinara, a dnevno parkiranje 80. Ovim se ujedno podržava i namera grada da se sugrađani češće parkiraju van centra i do njega dolaze vozilima javnog prevoza – objašnjavaju u „Parking servisu” dodajući da je cena ostala ista tamo gde su korisnici primorani da parkiraju iz određenog razloga.

Pri određivanju novih cena vodilo se računa gde se objekti nalaze. Cene su veće na atraktivnim lokacijama u centru grada, poput garaže na Obilićevom vencu ili kod Beton hale, navode u Parking servisu

– To je slučaj sa parkiralištem VMA, ovde je prvih 30 minuta besplatno za sve korisnike – ukazuju u „Parking servisu”.

Cene satnog parkiranja u objektima kojima upravlja ovo preduzeće, izuzev manjih usaglašavanja, nisu menjane osam godina, dodaju u „Parking servisu”.

– Za to vreme nivo usluge je podignut, a cena održavanja poskupela. Za poslednje tri i po godine gotovo svi parking objekti su uređeni. Uvedeni su video-nadzor, električni punjači, led osvetljenje, savremeni sistemi za naplatu parkiranja i mnoge druge pogodnosti čime je korisnicima omogućeno komfornije i bezbednije parkiranje. Da bi moglo da se održava to što je i uređeno, cena usluge je morala da bude povećana. Za održavanje obnovljenih objekata i novoizgrađenih parkinga potrebna su veća sredstva nego pre nekoliko godina, kada se održavanjem gotovo niko nije bavio – naglašavaju u „Parking servisu”.

Cene satnog parkiranja u objektima kojima upravlja ovo preduzeće, izuzev manjih usaglašavanja, nisu menjane osam godina

Cena parkiranja po satu na parkiralištima kojima upravlja „Parking servis” kreće se od 40 do 120 dinara. U ovom preduzeću podsećaju i da su već uvedene pogodnosti za korisnike koji planiraju da se više sati zadrže u garažama.

– Tako umesto plaćanja po satu mogu u svim garažama i parkiralištima da plate i jednokratnu dnevnu kartu koja, u zavisnosti od objekta, košta 1.000 ili 1.500 dinara i tako praktično prepolove cenu po satu. Korišćenjem ove tarife, na primer, u garaži na Zelenom vencu parkiranje je za oko 40 odsto jeftinije nego plaćanje po započetom satu – kažu u „Parking servisu”.

Nove cene:

60 dinara: „Botanička bašta”, „Cvetkova pijaca”, „Milan Gale Muškatirović”

70 dinara: ispred SO Čukarica, SO Novi Beograd, „Sava centar”,

80 dinara: „Vukov spomenik”

100 dinara: „Masarikova”, „Pionirski park”, „Zeleni venac”, „Kalemegdan”, „Slavija 1 i 2”, „Viška”, „Kamenička”

120 dinara: „Obilićev venac”, „Kapetanija”, „Donji grad”, „Politika”


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak