Šamar za Gugl: Kazna EU od 4,3 milijarde evra

Novosti 23.07.2018 11:20
Šamar za Gugl: Kazna EU od 4,3 milijarde evra


Internet gigant opet na udaru Evropske unije - optužen za zloupotrebu monopolističkog položaja. Evropska komisija: Krivac je operativni sistem Android namenjen pametnim telefonimaINTERNET gigant "Gugl" moraće da plati rekordnu kaznu u iznosu od 4,3 milijarde evra zbog zloupotrebe monopolskog položaja svog operativnog sistema android za pametne telefone. Evropska komisija saopštila je u sredu ovu svoju odluku i naložila "Guglu" da u roku od 90 dana prestane sa nezakonitom praksom.

Reč je o sklapanju ugovora sa proizvođačima telefona i operaterima mobilnih mreža, koji su "Guglu" omogućili sticanje enormnog nelegalnog profita. U suprotnom, ovaj džin iz Kalifornije, suočiće se sa dodatnom kaznom u visini do pet odsto prosečnog globalnog dnevnog prometa "Alfabeta", svoje matične kompanije.

Ova kazna, jednaka je iznosu koji Holandija svake godine uplaćuje u budžet EU i mnogo veća od bilo koje, ikada izrečene kazne antimonopolskih regulatornih organa.

- "Gugl" je koristio android kao sredstvo za učvršćivanje dominantne pozicije svog pretraživača, što je rivalima onemogućilo da se nadmeću prema svojim zaslugama - navodi se u saopštenju Margret Vestager, evropske komesarke za zaštitu konkurencije.

Nadležna komisija EU, počela je da kontroliše android sistem još 2015. godine. Na osnovu tog temeljnog posmatranja Brisel tvrdi da je "Gugl" sedam godina zloupotrebljavao dominantnu tržišnu poziciju, sprečavajući proizvođače mobilnih telefona da koriste alternativne verzije.

Danas, android funkcioniše u čak 85 odsto pametnih telefona širom planete. Jedini drugi relevantni sistem je informativna platforma za ajfone marke "Epl", takoozvani iOS. Ostali konkurenti kao što su "Majkrosoft vindouz foun" i "Blekberi softver", odavno su izgubili trku.

Kako piše nemački "Dojče vele", novčana kazna za 2,4 milijarde evra premašuje prethodnu kaznu izrečenu 2017. godine koju je "Gugl" morao da plati zbog "šoping navođenja", odnosno, favorizovanja sopstvenih usluga za onlajn kupovinu.

Kažnjena kompanija odbacuje optužbe i ističe da će se žaliti jer je "android svima doneo više izbora, a ne manje". Kaže da je android razvijen u domaćoj radinosti, namenjen je proizvođačima mobilnih telefona, kojima se ustupa bez nadoknade, a ti isti proizvođači mogu ovaj operativni sistem i da modifikuju, po svojoj volji. U tom slučaju, međutim, javljaju se ograničenja, naročito kad se instaliraju aplikacije kakve su, na primer, dži-mejl ili Gugl-mape.

SLEDI I TREĆA ISTRAGA

SA širenjem mreže pametnih telefona, sve veći izvor prihoda za "Gugl" su korišćenje onlajn usluga kao što je internet pretraživanje ili video-platforma "Jutjub" na mobilnim aparatima. Slučaj android je drugi postupak protiv "Gugla", a Brisel već najavljuje i treću, koja će biti usmerena na uslugu koja korisnicima drugih internet stranica preporučuju gugl-pretraživač, dovodeći ga u monopolistički položaj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak