Tadić: I od mene su tražili, ali to nikada nisam uradio

B92 23.07.2018 11:01
Tadić: I od mene su tražili, ali to nikada nisam uradio


Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da Aleksandar Vučić pokazuje da su mu patološke laži i borba protiv političkih protivnika iznad interesa Srbije.On je dodao da Vučić iznosi laži kako bi opravdao svoju kosovsku politiku koja sve vreme direktno vodi ka predaji svih naših interesa na Kosovu.

"I od mene su lideri velikih sila koje su podržavale nezavisnost Kosova uvek tražili da tu nezavisnost prihvatim kao svršen čin i da optužim bivšu vlast za takav ishod. To nikada nisam uradio, ne samo zato što bi to bilo nečasno i nedržavničko ponašanje, već i jer mi je cilj bio da se borim za interese Srbije, a ne za međunarodni aplauz ili ostanak na vlasti po svaku cenu", rekao je Tadić.

Bivši predsednik je dodao da je zato odbio i zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel za ukidanjem srpskih institucija na severu Kosova, što je Vučić sve prihvatio i uz to se hvali kako ga nemačka kancelarka prima po nekoliko puta godišnje.

"Svakako ga ne prima zbog njegove genijalnosti, oštroumnosti ili mirotvorstva, jer ne poseduje nijednu od tih osobina, budući da je agresivni i patološki lažov. Prima ga jer pristaje na sve njene zahteve, a Vučić se još time i hvali, nazivajući svoju servilnost promenjenom slikom Srbije u svetu", naveo je Vučić.

Tadić je dodao da bi Vučić kada se već toliko hvali ocenama na pravnom fakultetu, trebalo da zna kao i svaki student prava da savetodavno neobavezujuće mišljenje Međunarodnog suda pravde ne može biti "vosak na koverti nezavisnosti", pogotovo što je Međunarodni sud pravde izbegao da odgovori na postavljeno pitanje.

Tadić je naveo da zato pita Vučiće ako već smatra da je to mišljenje "vosak na nezavisnosti" kako to da postoje zemlje koje i nakon tog mišljenja nisu priznale nezavisnost Kosova.

"To znači da za Rusiju to nije bilo 'zakucavanje nezavisnosti' a za predsednika Srbije jeste, što samo može da znači da danas više štite interese Srbije na Kosovu zemlje koje nisu priznale njegovu nezavisnost, nego Aleksandar Vučić kao njen predsednik", dodao je

Bivši predsednik je ocenio da je Vučić umesto odgovora na pitanja koja mu je javno postavio nastavio da iznosi laži, sada se i otvoreno pridružujući Tačiju i Haradinaju u napadu na elementarne interese Srbije na Kosovu.Tadič je dodao da ponovo pita Vučića, kako danas može da naziva kretenima i idiotima one koji su postavili pitanje Međunarodnom sudu pravde i da to označava kao ”zakucavanje kosovske nezavisnosti”, kada je i on to podržao kao tadašnja opozicija?

Upitao je i to kakvu sliku Srbije šalje predsednik koji ne pokazuje elementarnu pristojnost.

"Danas na mestu predsednika države imamo ili patološkog lažova ili potpunog amatera koji smatra da od formulacije pitanja zavisi odnos velikih sila prema Kosovu. Ne zna se šta je gore od te dve opcije, a treće nema", rekao je Tadić i upitao Vučića da kaže kako bi formulisao pitanje pred Međunarodnim sudom pravde i da navede u čemu je tadašnja vlast pogrešila.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak