Zločin bez kazne: 19 godina od masakra u Starom Grackom

B92 23.07.2018 09:05
Zločin bez kazne: 19 godina od masakra u Starom Grackom


Pre 19 godina, 23. jula 1999, u polju pored sela Staro Gracko, nedaleko od Lipljana na KiM ubijeno je 14 Srba, meštana tog sela, dok su sakupljali žitoZa masakr u Starom Grackom do danas niko nije odgovarao.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.

"Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koji nečinjenjem zapravo štite teroriste, zahtevam da prekinu zaveru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Đurić je dodao da porodicama stradalih nije potrebno ničije licemerno odavanje pošte žrtvama i fotografisanje predstavnika Prištine kraj spomen obeležja, već odlučna akcija koja će dovesti do hapšenja i kažnjavanja počinilaca.

On je napomenuo da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti bilo i jeste uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

"Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu", istakao je Đurić.

Slavica Popović iz Gračanice, koja je 23. jula 1999. izgubila brata, oca i dva strica, kaže da ona i njena porodica nikad neće odustati od pravde.

"Dok sam živa neću odustati", rekla je Popović za Radio Televiziju Gračanica, podsetivši da je Euleks prošle godine obustavio istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko.

Istovremeno, Popović je zahvalila, između ostalog, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i predsedniku Odbora za KiM Milovanu Drecunu za podršku koju pružaju porodicama stradalih i za to što ne zaboravljaju zločine nad Srbima. "Goraždevac, Niš ekspres, ubistva u Orahovcu, novinari... Sada je drugačije, mnogo se češće pominje", primetila je ona.

Popović je dodala da sutra neće biti na parastosu žrtvama u Starom Grackom, već da će obeležavanju godišnjice prisustvovati u Spomen sobi u Beogradu. "Godinama tražim pravdu za svoje najmilije, koji su tog dana otišli u žetvu sa rodjacima, komšijama i niko se živ nije vratio. Obratila sam se svim nadležim institucijama da se pronadju počinioci tog monstrouznog zločina i dobijala negativne odgovore. Sada jedino verujem državi Srbiji, koja je uz nas i podržava da istrajemo u traženju pravde", rekla je Popović, navodi Radio Televizija Gračanica.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak