Jeremić: Podela Kosova bila bi neodgovorna

B92 22.07.2018 21:18
Jeremić: Podela Kosova bila bi neodgovorna


Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se rešenje za Kosovo mora tražiti samo u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244.Jeremić je dodao i da su druga rešenja, poput podele te teritorije, potpuno neodgovorna.

Ko iole zna nešto diplomatiji, ne bi smeo da izjavljuje drugačije. Nažalost, neki od ključnih ljudi u našem državnom vrhu se ne ponašaju tako", kazao je Jeremić u za sutrašnje izdanje lista Blic.

Upitan da li bi "zamrznuti konflikt" po njemu predstavljao rešenje i da li je to alternativa sporazumu, Jeremić je rekao da "nema nikakvog 'zamrznutog konflikta', kako to režim želi da predstavi da bi zastrašio narod".

"Nije tačno da je članstvo Kosova u UN neophodno da bi život bio normalizovan, kako na teritoriji pokrajine, tako i u regionu", izjavio je on i dodao da ne vidi zašto bi alternativa kosovskom članstvu u UN morala da podrazumeva konflikt.

Jeremić je ocenio da se pre konačnog statusa mora pregovarati o mnoštvu drugih stvari koje su od vitalnog interesa za Srbiju, poput pitanja državne i privatne imovine, zatim garancije za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa.

On je rekao da neće biti više prilike da se o tim važnim pitanjima pregovara, ukoliko Beograd stavi potpis na kosovsko članstvo u UN.

Bivši ministar spoljnih poslova je ocenio da su povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova "potpuno nebitna, ukoliko Kosovo potpisom Srbije postane član UN i time nepovratno zaokruži svoj međurodno-pravni subjektivitet".

Jeremić je kazao da se "spoljna politika vodi na prilično neodgovoran način" i dodao da jedan od prioriteta diplomatije treba da bude zaštita osnovnih ljudskih prava Srba koji žive van granica Srbije, a kao primer loše situacije on je naveo Srbe u Crnoj Gori.

"Šokiran sam u kakvoj je situaciji naš narod tamo. S izuzetkom teritorije KiM, Srbi u Crnoj Gori su danas najugroženiji narod na evropskom kontinentu", rekao je Jeremić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak