Vulin: Kompromisno rešenje za Kosovo je razgraničenje

Vesti 22.07.2018 11:45
Vulin: Kompromisno rešenje za Kosovo je razgraničenje


Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je za Srbiju prihvatljivo kompromisno rešenje za Kosovo "razgraničenje i zaustavljanje širenja 'Velike Albanije'".Vulin je u intervjuu za list Kurir kazao da očekuje da će Priština nastaviti sa provokacijama i pokušajima da se dijalog prekine.

- Očekujem da će Priština nastaviti s provokacijama i pokušajima da se prekine dijalog. Oni znaju da pregovori s Vučićem nisu dobri po njih. Briselski sporazum ne radi za njih, a to teško prihvataju - rekao je Vulin u intervjuu za današnji "Kurir".

Na pitanje šta je za Srbiju prihvatljivo, kompromisno rešenje, Vulin kaže da je njegov stav da nam je potrebno "razgraničenje i zasutavljanje širenja 'velike Albanije'".    

Upitan da li podržava ideju o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o predlogu za rešenje KiM, ministar odbrane kaže da je predsednik Vučić "hrabar čovek, koji se ne krije", te ocenjuje da je "izaći pred naciju sa stavom o kome treba da se izjasni čin političke i lične hrabrosti". 

- Da hoće da se krije, imao bi Skupštinu i Vladu na koje bi mogao da prebaci odgovornost, ali on nije takav. Podržaću ga jer znam da nema nikoga ko bi se kao on borio za položaj Srba i interese Srbije - poručio je Vulin.

Komentarišući to što ni šest meseci posle ubistva Olivera Ivanovića istraga prištanskih vlast nema rezultat, Vulin ocenjuje da 

Prištini, a i mnogim činiocima međunarodne zajednice, odgovara da ne dođu do rešenja. 

- Ovako se uvek lako mogu optužiti Srbi, izvršiti pokušaj smene Srba u KPS sever jer nisu rešili slučaj i puštati laži i poluistine - rekao je ministar. 

Kako je naglasio, nikome kao Srbiji nije stalo da se zločin razreši i krivci kazne. 

- Voleo bih da imamo punu kontrolu koja bi nam omogućila da razrešimo zločin, ali nemamo i zato su naše mogućnosti sužene. Nećemo prestati da tragamo i bez podrške Prištine i međunarodne zajednice - naglasio je Vulin. 

Upitan kako mu se čine "hrvatski ispadi" tokom proslave uspeha njihove fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Rusiji i činjenice da je na dočeku bio "kontroverzni Tompson", Vulin odgovara kontrapitanjem:

- Po čemu je to Tompson kontroverzan? Nije on kontroverzan, on je vrlo jasan, on je ustaški pevač, čovek koji živi od mržnje prema Srbima i, nažalost, u Hrvatskoj nije jedini. 

Smatra da je proslava hrvatskih fudbalera pokazala da oni, i kada igraju sa Argentinom ili Engleskom, i dalje igraju protiv Srbije i da misle da je svaki njihov uspeh prilika da pokažu koliko mrze Srbe. 

- Zamislite da su naši fudbaleri pevali pesme u kojima se vređaju Hrvati nakon pobede nad Kostarikom, cela Srbija bi ih osudila. U Hrvatskoj, nažalost, napadi na Srbiju se podrazumevaju, pa makar igrali protiv Nigerije. Tužna slika mladih ljudi koji se ne stide francetićevih ustaša i pevaju o koljaču Maksu Luburiću - rekao je ministar. 

Na konstataciju da se mnogo govori o nabavci nove opreme za Vojsku Srbije, da se pominje i S-300, "migovi", helikopteri.. , te na pitanje šta će Srbija dobiti i kada, Vulin kaže da se o tome ne priča u medijima. 

- Znaćete na vreme. Budite sigurni da pažljivo biramo i da smo spremni da branimo Srbiju i Srbe gde god da žive - poručio je Vulin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak