Pat ili remi: Zna li Srbija koje će poteze vući oko Kosova

N1info, Žaklina Tatalović 21.07.2018 22:27
Pat ili remi: Zna li Srbija koje će poteze vući oko Kosova


Sa poslednjih pregovora Beograda i Prištine održanih u Briselu pre tri dana od dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija saznali smo samo da nikada nije bilo teže. Vučić i Tači sastaće se ponovo tokom leta, za pregovore ove godine neće biti odmora, a iz EK je poručeno da će se nastaviti sa razgovorima o pravnoobavezujućem sporazumu.Kakvi potezi su sada potrebni Srbiji?

Konjem na konja, pešakom na konja, pa strateško pozicioniranje. Zna li Srbija koje će poteze vući kada je u pitanju Kosovo.

"Moguće je da se borimo pa da probamo da izvučemo nekakav remi iako će biti mnogo teško", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mislim da je (Marija) Zaharova to izgovorila da je to sada pat pozicija iz pat pozicije nema ni mata ni remija, to je kraj igre", ocenjuje Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

Trenutna situacija na tabli ne pokazuje da smo u prošlosti vukli pobedonosne poteze.

"Mi vidimo da je Albancima pošlo za rukom da što zbog podrške spolja, što zbog nekih naših traljavih poteza da uđu u međunarodne organizacije i sportske organizacije i o tome će se u budućnosti jako teško razgovarati", smatra Dušan Proroković, sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Potez koji trenutno svi očekuju je potpis na pravno obavezujući sporazum, a da li je tada situacija rešena?

"Ne postoji to rešenje niti sporazum kakav god da je, neka je i sveobuhvatan, sve da obuhvati, koji će nas izvući iz konflikta u kojem sad živimo, jer su društva u konfliktu, nisu ugovori u konfliktu pa ćemo mi sada novim ugovorom da sve popravimo", ocenjuje Ivan Đurić, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

U narednim rundama pregovora, ocenjuju analitičari, Srbija ne bi trebalo da brza, mora da menja taktiku i da zna, ne samo šta neće, već i šta hoće.

"Nešto znam o šahu, nisam dobar kao Vučić, ali mislim da su Rusi u pravu, da on treba da ostavi šah, pređe na košarku promeni pregovarački tim, shvati da ne može sam i da nije Bog", kaže Janjić.

"Ta brza rešenja koja se pominju - podela, priznanja, ništa od toga nas ne izvlači iz stanja zamrznutog konflikta", navodi Đurić.

Da li će predsednik Srbije menjati tim, taktiku i sam primeniti svoje savete.

"Jesi naučio nešto od velemajstora - ne žuri", rekao je Vučić tokom susreta sa mladim šahistima.

Znaće se već 4. avgusta, kada se očekuje statut za Zajednicu srpskih Opština na Kosovu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak