Tramp: Moguće carine na 500 milijardi dolara uvoza iz Kine

Politika 21.07.2018 22:14
Tramp: Moguće carine na 500 milijardi dolara uvoza iz Kine


Predsednik SAD Donald Tramp kaže da je spreman da uvede tarife na celokupan uvoz kineske robe u SAD, u vrednosti od 505 milijardi dolara.Spreman sam da idem na 500.” Tim rečima je američki predsednik Donald Tramp zaigrao na „sve ili ništa” u trgovinskom sukobu Vašingtona sa Pekingom, najavljujući spremnost da uvede carine na gotovo celokupni izvoz Kine u SAD.

„Mnogo smo u minusu. Radim ovo za našu zemlju, ne zbog politike. Mnogo dugo su nas iskorišćavali. Ne želim da nas se plaše, već da učine pravu stvar. Stvarno mi se sviđa predsednik Si (Đinping), ali mi se ne sviđa šta oni rade u trgovini sa nama. Spreman sam da idem na 500. Ako berze zbog toga padnu, pale su”, izjavio je Tramp u intervjuu američkoj TV mreži Si-En-Bi-Si.

Kina je lane u SAD izvezla robe u vrednosti od 505,5 milijardi dolara. Istovremeno, Kina je iz Amerike uvezla robe za 129,9 milijardi dolara. Azijski tigar istovremeno poseduje američke državne obveznice u vrednosti od oko 1,18 biliona dolara.

Objava američkog lidera da bi novom carinskom režimu mogao da podvrgne gotovo celokupni izvoz Kine u SAD stigla je nakon što su Vašington i Peking 6. jula počeli ne samo da uvode nove robne tarife jedan drugom, već i da prete „trgovinskom borbom bez uzmicanja”, od koje ne strepe samo berze.

„Svet je u veoma ozbiljnoj situaciji kad je trgovina u pitanju”, upozorila je u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel, uoči vikend-zasedanja ministara finansija G-20 u Buenos Ajresu i putovanja u Vašington Žan-Kloda Junkera, predsednika Evropske komisije, 25. jula na pregovore o carinama za automobile.

U međuvremenu, eskalacija trgovinskih sukoba Amerike sa Kinom, ali i sa drugima, koja uveliko brine i MMF, unapred se nametnula kao ključna tema na skupu u glavnom gradu Argentine.

Nove carine mogle bi se Americi vratiti kao bumerang, upozorio je početkom sedmice Moris Obstfeld, glavni ekonomista MMF-a.

„U fokusu globalne odmazde, Amerika se suočava sa činjenicom da je dobar deo izvoza SAD u okviru šireg trgovinskog sukoba izložen povišenim carinama na globalnom tržištu. Time SAD postaju posebno ranjive”, istakao je Obstfeld.

Procena MMF-a je da bi svetski trgovinski rat između SAD i ostatka sveta mogao da dovede do privrednih gubitaka od oko 430 milijardi dolara. U prevodu, „utuk na utuk” carinama mogao bi već iduće godine da snizi globalni privredni rast za oko 0,5 odsto, i to bez kalkulacije posledica eventualnog uvođenja novih carina na izvoz automobila, uranijuma i druge robe u SAD.

Američku delegaciju u Buenos Ajresu čeka hladna dobrodošlica okupljenih, prognozirao je Dojče vele. Koliko će predstojeći samit ministara finansija G-20 – prvi otkako su SAD proletos počele sa uvođenjem novih carina na uvoz čelika i aluminijuma, a druga strana da uzvraća – biti „razgovor gluvih”, videće se.

„Gledaćemo da odgovorimo na primedbe povodom američke trgovinske politike”, najavio je Stiven Mnuhin, američki sekretar za finansije. Mnuhin je istovremeno istakao da u Buenos Ajresu ne planira susret sa kineskim kolegom Lju Kuenom.

Zvanični Vašington je uz to još u ponedeljak podneo tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine, Evropske unije, Kanade, Meksika i Turske zato što su na „potpuno opravdane američke carine na čelik i aluminijum” uzvratile novim „potpuno neopravdanim tarifama”. U međuvremenu, protiv novih američkih carinskih mera, Kina, EU i još šest država, među kojima i Švajcarska, presavile su tabak i tužile Ameriku istoj Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Američka tužba u ponedeljak posebno je razjarila kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.

„SAD su napustile pravila multilateralne trgovine u korist sebičnih dvostrukih standarda kojima prisiljavaju pojedine ekonomije da same ograničavaju svoj izvoz, dok istovremeno čine ustupke drugima iz sopstvenih interesa. Tipično gangsterskom logikom SAD uvode carine i ne dozvoljavaju drugima da uzvrate”, ocenila je Sinhua.

Ukoliko druge ekonomije ne uzvrate Americi, međunarodni trgovinski sistem svešće se na „zakon džungle”, upozorava agencija bliska zvaničnom Pekingu.

Inače, na samitu u Buenos Ajresu, Evropa i Japan pokušaće, prema najavama, da u odvojenom razgovoru sa delegacijom SAD saznaju ima li nade da Vašington ne uvede carine na uvozne automobile, kojima Donald Tramp ovih dana uveliko preti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak