Ekvador "izdaje" Asanža, daće ga Britancima

Mondo 21.07.2018 12:52
Ekvador "izdaje" Asanža, daće ga Britancima


Ekvador je spreman da izruči osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, Britaniji "u narednih nekoliko sedmica ili dana", tvrde Rusi.To tvrdi glavni i odgovorni urednik Raša tudej, Margarita Simonijan, pozivajući se na svoje izvore.

"Moji izvori kažu da će Asanž biti izručen Britaniji u narednih nekoliko sedmica, pa čak i dana. Nadam se, kao nikada do sada, da moji izvori nisu u pravu", napisala je ona na Twitteru.

Postoje spekulacije da Ekvador pregovara sa Britanijom o budućnosti Asanža. Početkom sedmice, list "Tajms" objavio je da je Britanija pregovara sa Ekvadorom o prebacivanju Asanža iz Ambasade te zemlje u Londonu.

Prema nekim izveštajima, te pregovore predvodi državni ministar Britanije Alan Dankan.

Izvori bliski Asanžu kažu da on nije upoznat sa tim pregovorima, ali da veruje da SAD vrše veliki pritisak na Ekvador, uključujući pretnje blokadom zajmova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ako i on dalje ostane u Ambasadi.

Asanž je u ambasadi Ekvadora od 2012. godine, kada je od ove zemlje zatražio azil. Asanža su tražile vlasti Švedske zbog navoda o seksualnom napadu, ali je on izrazio strahovanja da bi ga izručenje vodilo prebacivanju u SAD, gde ne bi imao pošteno suđenje jer je naneo velike štete zemlji objavljivanjem podataka iz američkog sistema nelegalnog i tajnog prisluškivanja širom, i prijatelja i "nepriajtelja".

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je ranije da je Asanž "haker", "nasleđeni problem" i "kamenčić u cipeli".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak