Makedoncima paket referendum: NATO i novo ime

Mondo 20.07.2018 18:42
Makedoncima paket referendum: NATO i novo ime


Makedonski premijer i lider SDSM objavio je sinoć da bi pitanje na referendumumoglo da glasi "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?".MIA prenosi da je Zaev rekao da je ovo pitanje kao moguća varijanta razmatrano tokom četvoročasovnog sastanka lidera stranaka održanog u Klubu poslanika.

Navodi se da je Zaev saopštio da je za danas u podne zakazan još jedan liderski sastanak u manjem sastavu.

Makedonski premijer je, prema skopskim medijima, ovaj sastanak sazvao jer je opoziciona VMRO-DPMNE blokirala proces izbora članova Državne izborne komisije (DIK), koja treba da organizuje referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom.

Uspešnost ovog referenduma od velike ja važnosti za Makedoniju, jer od toga zavisi primena grčko-makedonskog sporazuma o novom imenu Makedonije, a od primene tog sporazuma i dobijanje datuma za početak pregovor o priključenju EU i članstva u NATO.

Analitičari smatraju da je Zajevu najvažnije da ubedi lidera VMRO-DPMNE da ne poziva građane na bojkot referenduma, jer u tom slučaj njegov neuspeh je zagarantovan.

Prema nekim ranije objavljenim statistikama, Zaev ima neophodnu većinu za izglasavanje sporazuma na referendumu, ali je prethodno neophodno obezbediti dovoljan odziv građana, a to je jedan glas više od 50 odsto upisanih glasača sa biračkim pravom.

Ukoliko taj uslov ne bude ispunjen, referendum će biti neuspešan.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak