Ružić: Ugljanin pozivom Pacoliju izašao iz zakonskih okvira

RTV 20.07.2018 16:51
Ružić: Ugljanin pozivom Pacoliju izašao iz zakonskih okvira


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina Bedžetu Pacoliju da u funkciji "ministra spoljnih poslova Republike Kosovo" poseti Novi Pazar i "druge sandžačke opštine" predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlašćenja nacionalnih saveta"Ovakvo postupanje predsednika jednog od 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina u Srbiji, predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlašćenja nacionalnih saveta", rekao je Ružić, u čijoj je nadležnosti i pitanje funkcionisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Ružić je za "Politiku" objasnio da saveti nacionalnih manjina nisu politička tela niti političke partije, i po zakonu i odluci Ustavnog suda dužni su da sprovode aktivnosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima u oblasti kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i obrazovanja.

"Svako drugo ponašanje i korišćenje saveta u političke svrhe nanosi štetu manjinskoj zajednici koju predstavljaju. Utvrđivanje da li ima elemenata krivičnog dela, kao i postupanje u vezi sa tim, posao je nadležnih državnih organa", naglasio je Ružić.

On je dodao da Ugljaninov postupak potvrđuje potrebu za daljom depolitizacijom nacionalnih saveta, uspostavljenih u cilju očuvanja tradicije i kulture etničkih zajednica i njihovog boljeg uključivanja u savremeno srpsko društvo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak