Rekonstrukcija Balkanske: Novi vlasnici starih zanata

Novosti 19.07.2018 20:40
Rekonstrukcija Balkanske: Novi vlasnici starih zanata


U Balkanskoj ulici danas počinje rekonstrukcija, a neki majstori prinuđeni su da zatvore lokale. Rasprodaja zbog zatvaranja, radnje nedavno prodate na licitaciji. Novi vlasnik tražio 400 evra za zakup lokalaREKONSTRUKCIJA Balkanske ulice, na potezu od Ulice kraljice Natalije do Gavrila Principa počinje danas, a zamena kaldrme i vodovodne i kanalizacione mreže trajaće do sredine oktobra. Iako je po završetku obnove planirano da ovaj deo grada bude proglašen posebnom turističkom zonom, odnosno Ulicom starih zanata, neke zanatlije iz gornjeg dela ulice stavljaju katance na radnje, jer su lokali, u kojima su decenijama zanat čuvali od zaborava, sada u rukama novih vlasnika.

Kožne torbe, koje godinama verni kupci pazare u Balkanskoj 23 odnedavno su na rasprodaji. Cene po kojima se kupuje ručni rad ne mogu da pokriju ni materijal, a kamoli vreme i uloženi trud. Zanatlija Dejan Žigić, koji je posao nasledio od svog oca, a još mu se deda 1932. godine sa poslom sarača uselio na istu adresu, kaže da im ništa drugo ne preostaje. Da prodaju preostalo, pa da stave ključ u bravu. Kako kažu, iako se zvanično nisu iselili niti im je rešenje još stiglo, lokal od kojeg je porodica živela skoro devet decenija, prodat je na licitaciji. Iščekuju da vlasnik pokuca i dođe po svoje.

- Naše mušterije dolaze i ne mogu da veruju da više nećemo raditi - kaže Žigić za "Novosti". - Ovde je još naš deda radio kao sarač, a 1982. godine predao je lokal mom ocu, koji je počeo da proizvodi tašne. U septembru 2017. odlučeno je da se lokal stavi na licitaciju, a da nas prethodno nisu pozvali da predamo ključeve. Da je objavljen konkurs za licitaciju, saznali smo u tekstu koji je tada izašao u "Novostima", četiri dana pre dana održavanja. Nismo imali vremena ni da se snađemo, podignemo kredit i probamo da otkupimo radnju. A verovatno ni to ne bismo mogli, jer je kao depozit za učešće u postupku licitacije moralo da se izdvoji nekoliko hiljada evra.

Žigići nisu kivni na novog vlasnika. Čak im je ponudio da za kiriju od 400 evra ostanu na istom mestu. Ali, preskupo im je.

- Čovek je postupio fer i ponudio nam da iznajmimo lokal od njega. Međutim, nama se to ne isplati. On je od aprila preuzeo lokal, ali nas je do sada pustio da radimo. Svaki čas očekujemo da se javi i uzme što mu pripada.

Ista sudbina zadesila je jednog od retkih preostalih majstora za popravku televizora Stevana Ljubičića. Iako je njegov posao pregazilo vreme i nova tehnologija, on bi se, kako kaže, preorijentisao i opstao, da u septembru njegov lokal takođe nije prodat.

- Servisiram televizore već 41 godinu, a radnju sam preuzeo 1981. godine - objašnjava Ljubičić. - Uložio sam u nju i mnogo novca i truda, ali sada je to nevažno. Nisu nam ponudili ništa u zamenu za ovaj lokal. Niti su nas obavestili iako smo im slali dopise da saznamo šta se dešava. Što nama nisu dozvolili da kupimo? Pričaju o ulici starih zanata, a nas su zatvorili.

Vrata uz vrata sa servisom televizora, ispražnjena je i još jedna tašnerska radnja. Malo niže niz ulicu pre nekoliko godina zakatničio je i kujundžija svoj zanat. Ostale su još poneka kapadžijska, juvelirska, majstorska radionica za popravku tašni... Pitanje je koliko će još dugo uspeti da se održe pored onih koji su pikirali njihove lokale.

NEMOĆ Serviser Stevan Ljubičić bio spreman za preorijentaciju

EKSTRAZONA KAO I KNEZ MIHAILOVA

DOK Grad nije preuzeo upravljanje poslovnim prostorom, zakup lokala ove dve porodice plaćale su po 12.000 dinara. Kada je nadležnost prestala da bude u rukama Opštine, kirija je povećana na oko 30.000 dinara.

- Prvo su hteli da nas povećanjem kirije izbace odavde - priča majstor Ljubičić. - Balkansku ulicu su svrstali u ekstraprvu zonu u rangu sa Knez Mihailovom ulicom, što nikako nije logično. Ne mogu da se ove dve ulice po atraktivnosti i prometnosti lokacije izjednače.

TRADICIJA Porodica Žigić zakupac radnje od 1932. godine

VESIĆ: LOKALI ZA ZANATLIJE

Nakon završetka, ova ulica postaće posebna zona od interesa za turizam grada kao ulica starih zanata, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za TV "Prva".

"Omogućićemo ljudima koji se bave starim zanatima da dobiju besplatno ili uz malu nadoknadu lokale u ovoj ulici i na taj način sačuvamo i ovu ulicu i njen duh", rekao je Vesić.

Kada je reč o lokalima u Balkanskoj ulici, za vreme radova biće ostavljen prolaz do lokala kako bi građani mogli da koriste njihove usluge.

"Prema gradskoj odluci koja je na snazi poslednje dve godine, svim lokalima u zoni rekonstrukcije koja traje duže od 60 dana omogućavamo da, ukoliko su u poslovnom prostoru grada, ne plaćaju kiriju. Takođe, imamo i dogovor sa Poreskom upravom da se za vreme rekonstrukcije njihov porez, koji je uglavnom paušalni, odloži dok traju radovi. Na taj način se trudimo da pomognemo zanatlijama, ali činjenica je da je svuda gde su ovakvi radovi obavljeni, promet kasnije bio poboljšan", kazao je Vesić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak