Hrvatska predsednica na Mundijalu skupljala poene za reizbor

Politika 19.07.2018 10:05
Hrvatska predsednica na Mundijalu skupljala poene za reizbor


Fotografije Grabar Kitarović u nacionalnom dresu „projektovale su sliku prizemne i neformalne topline koja se inače ne povezuje s političarima koji prate sportske događaje”, ocenjuju medijiSvetsko prvenstvo u fudbalu je završeno, Hrvati su vicešampioni, a euforično navijanje i „ljubljenje svega i svakoga” nakon finala je predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović samo nakratko učinilo glavnom zvezdom svetskih medija, koji su se raspisali o simpatičnoj šefici države koja ne haje za protokol i iskreno izražava svoje emocije, piše danas Indeks.

U međuvremenu, međutim, euforija je splasnula, a isti ti mediji počeli su da objavljuju i kritičke tekstove o, kako se navodi, liku i delu hrvatske predsednice.

Kao primer se navodi pisanje bečkog dnevnika „Standard”, koji je objavio portret Grabar-Kitarović iz pera dopisnice Adelhali Volf pod naslovom „Američka otvorenost, hrvatski nacionalizam”, u kojem se podseća da hrvatska predsednica naredne godine želi ponovo da pobedi na izborima i da je ona i dalje „najpopularnija politička figura u Hrvatskoj”.

Podseća se da je Kolinda u kampanji obećavala da će se iseliti iz vile na Pantovčaku, u kojoj je nekad odsedao Tito, „ali protokol to nije dozvolio”. Kolindin navijački entuzijazam se opisuje kao tipično američko ponašanje i naglašava da se delom školovala, a kasnije po diplomiranju živela je u SAD. Podseća se i na njenu karijeru u NATO-u, tokom koje se pokazala „osobom snažne volje i tvrdoglavosti” te da je se u strukturama ovog vojnog saveza navodno nazivalo „SWAMBO” što je skraćenica za „ona koja mora da se sluša”.

Kolinda se smatra pripadnicom desnog krila HDZ-a i političarkom koja „voli da se stavi u zaštitu vojske i policije, hoda u maskirnoj uniformi, protiv je homoseksualaca, a pozitivno se izrazila o osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku”.

Sve to se opisuje kao „politički problematična strana Grabar-Kitarović”, koja je povrh toga bliske kontakte održavala i sa Zdravkom Mamićem, „nedavno zbog korupcije osuđenim na šest i po godina zatvora”.

„U Evropskoj uniji je kritikuju zbog veza s radikalnim nacionalistima u susednoj BiH. Meša se u tamošnju politiku i traži promenu izbornog zakona u korist Hrvata u BiH, od kojih mnogi imaju hrvatski pasoš i glasali su za nju”, piše „Standard”.

Trenutno pokušava „da igra ministarku spoljnih poslova iz senke”, a na SP-u u Moskvi je „iskoristila televizijske kamere da se pozicionira za reizbor sledeće godine”.

Na kraju se konstatuje da je Kolinda deo hrvatskog društva koje voli da sluša Tompsona, koji, inače, u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, te podsećaju da ga je ona svojevremeno opisala kao omiljenog pevača.

Britanski časopis „Prospekt”, pak, piše o „kompleksnoj politici fudbalskog nacionalizma Kolinde Grabar-Kitarović” i na samom početku ističe da su popularne fotografije hrvatske predsednice u nacionalnom dresu „projektovale sliku prizemne i neformalne topline koja se inače ne povezuje s međunarodnim političarima koji prate sportske događaje”.

Ali, kada se Kolindino ponašanje pogleda kroz prizmu „populizma i korupcije, onda se ono vidi u drugačijem svetlu”, navodi časopis.

Ističe se da većina gledalaca širom sveta uopšte nije svesna činjenice da je fudbaler Luka Modrić u Hrvatskoj optužen zbog lažnog svedočenja u korist Zdravka Mamića, te da su samo videli Kolindin „topli, materinski zagrljaj Modrića u suzama”. Povezanost s fudbalskom reprezentacijom je „deo političke persone Kolinde Grabar-Kitarović od početka”, čime se nadovezuje na opsednutost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana ovim sportom.

„Tuđman je hteo da fudbaleri mobilizuju javnost za njegovu državotvornu ideologiju”, konstatuje „Prospekt” i dodaje da se Kolinda nadovezuje na to, vešto koristeći moć slika i društvene mreže za svoju promociju.

Kolinda se često pojavljuje u uniformi, poigravajući se s pozicijom ženskog lidera unutar političkog prostora nacionalizma koji je većinom rezervisan za muškarce, navodi „Prospekt” u svojoj analizi i ističe da je zbog toga seksistički kritikovana kao „barbika”.

Njeno pojavljivanje na SP-u deo je „beskrajne turneje” čiji je cilj reizbor sledeće godine, a Kolinda je u međuvremenu postala brend u svetu „selebriti politike”,  ona je „simbolična kći oca domovine koja će završiti njegov posao”, piše britanski časopis.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak