Smederevo: Filmska prestonica na Tvrđavi

Novosti 19.07.2018 09:11
Smederevo: Filmska prestonica na Tvrđavi


Smederevo domaćin novog međunarodnog festivala podunavskih zemalja. Od 18. do 23. avgusta biće prikazano oko 40 ostvarenja na "Dunav film festu""DUNAV film fest Smederevo 2018" naziv je novoustanovljenog međunarodnog filmskog festivala podunavskih zemalja koji će se, prvi put ovog leta, održati u Smederevu. Festival će trajati od 18. do 23. avgusta, a u takmičarskom i revijalnom delu biće prikazano oko 40 filmskih naslova.

- Smederevo ovog leta postaje prestonica filmske industrije u Evropi. Ponosni smo što će, pored ostalog, publika biti u prilici da vidi najznačajnija ostvarenja sedme umetnosti koje je iznedrila kinematografija podunavskih zemalja, od kojih će mnoga premijerno biti prikazana u Srbiji - rekao je direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić.

Filmovi iz takmičarskog repertoara biće prikazivani u Malom gradu Smederevske tvrđave.

- "Dunav film fest" otvoriće ostvarenje "Svi znaju" oskarovca iranskog reditelja Ašgara Farhadija sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama. Ovaj film je otvorio Kanski festival, a u Smederevu će doživeti premijeru u ovom delu Evrope - najavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i gost-selektor "Dunav film festa".

Festival će zatvoriti premijera digitalno restauriranog klasika domaće kinematografije "Varljivo leto '68" u prisustvu reditelja i glumaca. Poslastica za publiku biće srpska premijera domaćeg filma "Zlogonje" reditelja Raška Miljkovića, pobednika festivala u Torontu.

Filmovi će se, osim na Tvrđavi, prikazivati na još tri lokacije u gradu.

- Ovaj festival će promeniti filmsku sliku države. Kulturni značaj novog festivala biće ogroman, posebno jer ovakva vrsta festivala u našoj zemlji ne postoji. Logično je bilo da se on održi na najlepšem mogućem mestu - na Smederevskoj tvrđavi - ocenio je idejni tvorac festivala Igor Stanković.

NAGRADA ZA NAJBOLjE 

Glavni takmičarski program biće predstavljen u narednom periodu, a kako je saopšteno, priznanje za najbolje ostvarenje "Dunav film festa" dodeljivaće tročlani, međunarodni stručni žiri.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak