Da li su SAD meta Rusije: Tramp kaže "ne", Bela kuća "da"

B92 19.07.2018 08:31
Da li su SAD meta Rusije: Tramp kaže "ne", Bela kuća "da"


Bela kuća saopstile sinoć da predsednik SAD Donald Tramp veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije i objavila da "pretnja i dalje postoji".AP navodi da je ova izjava portparolke Bele kuće Sare Sanders usledila svega nekoliko sati nakon što je Tramp negirao to da se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, uprkos upozorenjima koje je nedavno uputio njegov zvaničnik zadužen za rukovođenje tajnim službama.

Predsednik SAD Donald Tramp upitan je naime, po okončanju sastanka njegovog kabineta, da li se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, na šta je šef Bele kuće kratko odgovorio "ne".

AP navodi da Tramp nije kazao ništa više o pretnji iz Moskve, rekavši novinarima samo da "nijedan predsednik nije bio tako oštar prema Rusiji" i navodeći kao primere američke sankcije protiv Rusije i proterivanje navodnih ruskih špijuna iz SAD.

Tramp je dodao da Putin "to razume i nije srećan zbog toga".

AP navodi da je Tramp sazvao sastanak kabineta nakon sastanka koji je sa Putinom imao na samitu u Helsinkiju. Sandersova je na brifingu u Beloj kući kazala da je Tramp rekao "ne" odgovorajući istovremeno na više pitanja i dodala da on veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije, kao i da Tramp preduzima korake da osigura da se to više nikada ne dogodi.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi SAD Den Kouts upozorio je prošlog vikenda da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se "ponovo pale crvene lampice", skoro dve decenije posle napada 11. septembra 2001, preneo je "Glas Amerike".

"Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama", rekao je šef obaveštajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor. On je ovo kazao u u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se mešali u američke predsedničke izbore pre dve godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je "sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu". Sajber napade je povezao sa "alarmirajućim aktivnostima" koje su američke obaveštajne agencije detektovale pre napada Al Kaide, 11. septembra 2001. godine. ž

"Pale se crvene lampice. Posle dve decenije kažem da se ponovo pale crvene lampice", rekao je Kouts. On je kazao da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mesta i baze podataka birača poput onih pre izbora 2016. godine.

"Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije", ocenio je Kouts. "Glas Amerike" navodi da je Kouts rekao da istovremeno pojedini akteri u Rusiji koji su se mešali u izbore, ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podele u SAD.

Kouts je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Malera. "Kina je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema", ocenio je Kouts i ponovio da je cilj Moskve da uništi američke vrednosti i demokratske institucije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak