Završen sastanak Vučića i Tačija sa Mogerinijevom u Briselu

Blic 18.07.2018 20:21
Završen sastanak Vučića i Tačija sa Mogerinijevom u Briselu


U sedištu Evropske službe za spoljne poslove počela je nova runda razgovora između delegacija Beograda i Prištine, kojima posreduje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.Nakon odvojenih sastanaka sa delegacijama Beograda i Prištine, Mogerini se sastala sa predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Iz EU je saopšteno da su visoka predstavnica i dva predsednika razmotrili napredak postignut u razgovorima o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane, kao i da su se dogovorli da se ponovo sastanu za nekoliko nedelja kako bi nastavili svoj rad.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine. On je posle sastanka rekao da današnji razgovori nisu bili laki, i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

Dogovorene dve stvari

- Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog rešenja, a druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

On je kazao da ne bi imao više ništa da doda a, ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da bi "Albanci i Hašim Tači želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena".

Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini 

- Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni - rekao je Vučić, i naveo da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Kako je naveo, važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi "za budućnost, zbog budućnosti, i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije".

Tači uvek "nudi" samo jedno

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, Vučić kaže da "upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi, da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje?"

- Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Moramo, dodao je, da sednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

- Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje - poručio je on.

"Tehnički koraci"

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do par incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste "tehničkih koraka" kako da se to sprečava u budućnosti. On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba i da se uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost.

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče, Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine.

- Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve sve uzmu pod svoje, mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i, kada budu zakazani, mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo. A, da li ćemo do rešenja doći, do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje, to ćemo da vidimo. Nismo blizu tako nečemu - istakao je on.

Tači: Sastanak kratak i najteži do sada

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio "kratak i najteži do sada". On je, posle nove runde razgovora, ocenio da očekuje da proces postane "još teži sa mogućim ometanjima".

- Sastanak na nivou predsednika bio je kratak, mogu reći veoma težak, možda najkraći i najteži od svih sastanaka u poslednjih šest godina. Ali, naša posvećenost evropskoj budućnosti je ozbiljna i odgovorna. Radićemo maksimalno kako bismo postigli konačan sporazum. I dalje vidim svetlo na kraju tunela, iako mislim da će biti veoma teško - Tači.

On je naveo da je prištinska delegacija spremna i jedinstvena kada su u pitanju dijalog, pregovori i postizanje sporazuma sa Srbijom, ali i ocenio da i dalje nedostaje smelost da se srpski narod oslobodi "nepravednog i istorijskog tereta u odnosu sa Kosovom".

- Srbija i dalje misli da je Kosovo njen deo i, i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država, ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju - kazao je Tači.

Kosovo je suverena zemlja

Naglasio je, međutim, da su svi svesni da se mora postići sporazum i da dijalog nema alterantivu.

- Svesni smo da mora da se postigne jedan sporazum, da dijalog nema alternativu, ali treba da bude dostojanstven za obe zemlje. Kako će da se ponaša Srbija, to je njihova stvar ali, što se pre oslobode sna iz prošlosti i shvate realnost da je Kosovo suverena zemlja, to će biti i u njihovom interesu - kazao je Tači.

On je dodao da EU i SAD imaju isti stav kada je reč o napredovanju regiona u procesu EU integracija, i kao primer naveo rad na postizanju sporazuma između Makedonije i Grčke.

Celo rukovodstvo na sastanku

Iako je u Brisel sa Tačijem stiglo i celo "državno rukovodstvo", na trilateralnom sastanku samo su prisustvovali Vučić i Tači, a razgovaralo se o napretku u radu na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Iz EU je najavljeno da će danas biti reči i o intenziviranju rada u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma. Očekuje se da se sastanak završi do podne, nakon čega bi obe delegacije trebalo da se obrate i medijima.

Odvojeni sastanci

Po protokolu, Mogerini se najpre sastala posebno sa svakom od delegacija, nakon čega je usledio trilateralni sastanak. Ona se oko 9.30 sati srela sa predstavnicima Prištine, sa kojima je razgovarala i o dijalogu sa Beogradom, ali i o viznoj liberalizaciji i napretku Kosova na evropskom putu.

Prištinska delegacija

Predstavnici Prištine došli su raspoloženi na sastanak, a posebnu pažnju stajlingom privukao je kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli u ljubičastom odelu koje je, slučajno ili namerno, upario sa kravatom koju nosi Hašim Tači.

U delegaciji Prišštine, ovoga puta su, osim Tačija i Pacolija, i premijer Ramušš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je sinoć u Brisel, a danas oko 9.45 i u zgradu Evropske službe, gde se najpre sastao sa Federikom Mogerini, a zatim i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem na novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prišštine.

U delegaciji Beograda, pored predsednika Vučića je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić i Mogerinijeva su se sastali oko deset sati.

Veselji: Očekujemo priznanje nezavisnosti

Nakon sastanka sa Mogerinijevom, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji kaže da očekuje priznanje nezavisnosti od strane Srbije.

- Očekujemo priznanje nezavisnosti od Srbije i početak procesa pomirenja. Mi priznajemo da je Srbija nezavisna država i želeli bismo da živimo u miru i prosperitetu na Balkanu kao dve nezavisne države - poručio je Veselji.

On je naglasio da je dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ”veoma ozbiljan” za Kosovo, i da su vlasti u Prištini odlučne da idu napred.

- Odlučni smo da idemo napred. Obe države žele da budu deo EU i to je naš politički cilj - kazao je Veselji.

Predsednik kosovskog paralmeta naveo je i da u procesu dijaloga očekuje više otvorenosti od strane Srbije i zajednički rad na prosoperitetu.

- Mi smo nezavisne države koje moraju da misle i o budućim generacijama - naveo je on, i istakao da Priština želi konstruktivno da učestvuje u dijalogu, da želi mir i da se delegacija bori za buduće generacije za perspektivu mladih kako na Kosovu, tako i Srbiji.

On je kazao da je delegacija Kosova u Briselu danas brojnija, čime žele da pokažu značaj dijaloga, a da razgovore vodi predsednik Hašim Tači, koji je za to nadležan. Kazao je da će u nastavku biti uključene i opozocione stranke, kako bi i one učestvovale i podržale dijalog.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak