EK kaznila "Gugl" sa 4,3 milijarde evra

RTS 18.07.2018 20:06
EK kaznila "Gugl" sa 4,3 milijarde evra


Evropska komisija kaznila je internet pretraživač "Gugl" sa 4,3 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskih pravila zbog korišćenja operativnog sistema android, objavio je portal "Politiko".Reč je o najvećoj kazni koju su vlasti Evrope zadužene za pravila konkurencije ikad izrekle jednoj kompaniji i predstavlja značajnu poruku evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margrete Vestager.

U delu današnje odluke, Evropska komisija je saopštila da je "Gugl" koristio android, koji je besplatan i koristi se na tri četvrtine pametnih telefona u Evropi, kako bi nepravično ojačao svoju dominaciju u pretraživanju putem interneta u odnosu na rivale.

Utvrđeno je da su odnosi "Gugla" sa nekim od najvećih proizvođača telefona uključivali predinstalaciju opcije "Gugl" pretraživača ukoliko žele da pristupe popularnim servisima tehnoloških kompanija, čime je onemogućen izbor potrošačima i potkopavana je konkurencija.

"Gugl" je koristio android kao sredstvo za cementiranje dominacije svog pretraživača, navodi se u saopštenju komesarke Vestager.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak