Ovacije za Macujeva u Drvengradu

Politika 18.07.2018 10:47
Ovacije za Macujeva u Drvengradu


Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev nastupio je večeras na šestom festivalu ruske klasične muzike „Boljšoj” u Drvengradu i svojim muziciranjem oduševio publiku koja ga je nagradila aplauzom i ovacijama.Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev nastupio je večeras na šestom festivalu ruske klasične muzike „Boljšoj” u Drvengradu i svojim muziciranjem oduševio publiku koja ga je nagradila aplauzom i ovacijama.

U koncertnoj sali Drvengrada, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, Macujev je izveo „Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18” Sergeja Rahmanjinova i „Rapsodiju u plavom” Džordža Geršvina, uz Simfonijski orkestar „Boljšoj” pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera. Publika, u kojoj je bio i osnivač „Boljšoj” festivala Emir Kusturica, je nastup Macujeva pozdravila višeminutnim aplauzom i ovacijama.

Osim Macujeva, nastupila je i sopran Elena Ustaeva. Macujev je u Drvengrad došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora. Nakon trijumfa na 11. Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi 1998. godine, Macujev je postao virtuoz u najvećoj ruskoj pijanističkoj tradiciji te se brzo postavio kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije. Klavir je učio u Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Alekseja Nasedkina i Sergeja Dorenjskog.

Pripada generaciji svetskih pijanista koji nastupaju sa najvećim dirigentima kao što su Valeri Gergijev, Zubin Mehta, Maris Jansons i drugi. Pored klasične muzike poznat je i kao džez muzičar, a njegov džez koncert održan u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma prvi je te vrste u toj instituciji. „Boljšoj” festival u Drvengradu svečano je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, a trajaće do 17. jula. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak