Pobuna "robova" Amazona: Traže ljudske uslove

Mondo 17.07.2018 22:37
Pobuna "robova" Amazona: Traže ljudske uslove


Više hiljada radnika u evropskim magacinima američke kompanije Amazon, čuvene po lošim uslovima rada, stupilo je u štrajk.Za danas je najavljen štrajk magacionera Amazona u Nemačkoj, čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji su juče stupili u štrajk, prenosi agencija Rojters.

Nemački sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi sazvao je jednodnevni štrajk kako bi podržao zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske kompanije za e-trgovinu.

"Poruka je jasna - dok onlajn div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Štefani Nucenberger iz sindikata Verdi, a prenosi En-Bi-Si njuz.

Neki od radnika u magacinima tvrde da dobijaju kazne ako uzmu slobodne dane, te da toliko naporno rade da ne mogu da uzmu ni pauzu za toalet.

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Nemačkoj podudara se sa Amazonovim promotivnim danom "Prime Day", dok se radnici u Španiji nalaze u trodnevnom štrajku.

U Amazonu očekuju da će se samo deo od 12.000 njihovih radnika u Nemačkoj pridružiti štrajku i da to neće utecati na isporuke na "Prime Day". Takođe naglašavaju da Amazonova centralna skladišta nude konkurentnu platu i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja.

Stalno zaposleni zarađuju 12,22 evra po satu ili više nakon dve godine.

Kako to izgleda s druge strane može se pročitati iz prve ruke, u knjizi novinara Džejmsa Bladvorta Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain. napisanoj nakon rada u Amazonu.

Nemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je prošle godine za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izveštaju kompanije.

A kod gazde - 150 milijardi $

Bogatstvo osnivača Amazona, Džefa Bezosa sada se procjenjuje na 150 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Bogatstvo mu je poslednjih 12 meseci poraslo za više od 60 milijardi, i sada je najbogatiji čovek na svetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak