Zaev ne isključuje mogućnost vanrednih izbora

RTS 17.07.2018 10:29
Zaev ne isključuje mogućnost vanrednih izbora


Makedonski premijer Zoran Zaev nije danas isključio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko je to, kako je rekao, neophodno za održavanje referenduma kojim bi trebalo da se potvrdi sporazum Atine i Skoplja o novom imenu i izmena Ustava."Ako se dogovorimo da motivišemo građane da izađu na referendum kako bi on bio uspešan, sve opcije su otvorena pa i ova", rekao je Zaev, odgovarajući na pitanja novinara, preneli su makedonski mediji.                        

Zaev kaže da je u svakom slučaju vredno pažnje kad opozicija zahteva izbore.

Vanredne parlamentarne izbore traži najuticajnija makedonska opozicija VMRO-DPMNE, a lider te stranke Kristijan Mickoski je juče poručio – prvo izbori, pa NATO i EU.

Makedonija će, kako je rekao, postati članica NATO-a i EU kada se oslobodi političkih tranzicionista koji su zauzeli kancelarije i kabinete, a to je moguće samo kroz prevremene parlamentarne izbore.

Komentarišući navode da ruski biznismeni podrivaju Makedoniju, Zaev kaže da o tome postoje policijski izveštaji.

"Govorim o onome što čujem i na osnovu izveštaja koje primam", rekao je premijer i dodao da je Makedonija mala zemlja koja želi prijateljstvo sa svima, uključujući i Rusku Federaciju.

"Još jednom moramo potvrditi da za Republiku Makedoniju nema alternative, izuzev ravnopravnog članstva u EU i NATO. Sa te tačke gledišta, uvek ćemo imati određenu pažnju i stvarno nećemo dopustiti mešanje stranih faktora u međunarodne sporazume, deklaracije, rezolucije koje se primenjuju u Makedoniji", rekao je Zaev.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak