Završen sastanak Putina i Trampa

RTV 16.07.2018 15:28
Završen sastanak Putina i Trampa


Sastanak američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Heklsinkiju završen je nakon dva sata i deset minuta. Sastanak je umesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata, a počeo je sa 55 minuta kasnije zbog kašnjenja ruskog predsednika. Sastanak je održan u žutoj predsedničkoj palati u HelsinkijuSvet želi da vidi da se slažemo

"Svet želi da vidi da se slažemo", izjavio je američki predsednik Donald Tramp u Helsinkiju, na početku današnjeg sastanka za šefom ruske države Vladimirom Putinom.

Tramp je ocenio da Rusija i SAD imaju "veliku priliku", pošto se proteklih nekoliko godina nisu dobro slagale.

Možemo imati izuzetne odnose, rekao je Tramp i najavio da će sa Putinom razgovarati o trgovini, vojsci, raketama, atomskom oružju i Kini.

Putin je ocenio da je vreme za ozbiljan razgovor sa Trampom o odnosima između njihovih zemalja i o globalnim problemima.

Sastanak sa Trampom u Helsinkiju je Putin nazvao delom "konstantnih kontakata".

Lideri dve supersile imaju mnogo tema za razgovor - situacija na Bliskom istoku, pre svega Sirija, ali i uloga Irana, zatim Ukrajina, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko mešanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nuklearni sporazumi.

Samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017.

Od kada su se prošli put sastali na samitu APEK-a u Vijetnamu u novembru 2017, Tramp je preduzeo mere odgovora na rusku agresiju, navodi Glas Amerike.

Na primer, dozvolio je prodaju smrtonosnog oružja Ukrajini, proterao 60 ruskih diplomata iz SAD posle napada nervnim agensom na ruskog špijuna u Britaniji i uveo dodatne sankcije ruskim zvaničnicima.

Nemaci: Tramp veća pretnja svetskom miru nego Putin

Gotovo dve trećine Nemaca smatra da je Tramp veća pretnja svetskom miru nego Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihovog današnjeg susreta.

Većina od ukupno 2.052 ispitanika ankete YouGov, Međunarodni institut za ispitivanje javnog mnjenja sa sedištem u Velikoj Britani, kaže i da je Putin simpatičniji, kompetentniji i moćniji od Trampa.

Samo pet odsto ispitanih smatra da je Tramp kompetentniji šef države, a njih 56 odsto to misli za Putina, dok ostatak nije imao odgovor.

Istraživanje je pokazalo i da većina smatra Putina moćnijim (43 u odnosu na 25 odsto), iako su Sjedinjene Države vojno i ekonomski snažnije od Rusije.

Većina, 64 odsto ispitanika misli da je Tramp veća pretnja svetskom miru nego Putin, 16 odsto, prenele su agencije.

Helsinki: Rukovanje preko stola, bez osmeha, teme su brojne

Na početku sastanka američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina, dvojica lidera su se rukovala preko stola, osmeha na licima nije bilo, a i Tramp se nije rukovao sa istom, vidljivom žestinom kao prilikom susreta sa drugim svetskim liderima.

Pre početka razgovora, koji se vode iza zatvorenih vrata, samo u prisustvu prevodioca, Tramp je čestitao Putinu na organizaciji Svetskog prvenstva istakavši da je ono bilo "jedno od najboljih".

Američki predsednik je kazao i da će razgovarati o svemu - od trgovine, preko vojske, do Kine.

"Mi se nismo najbolje slagali skoro dve godine. Slaganje sa Rusijom je dobra, a ne loša stvar", rekao je Tramp i dodao da dve države mogu da imaju "izvanredne odnose".

 Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas američkom predsedniku Donaldu Trampu da je vreme da se razgovara o bilateralnim državnim odnosima i teškim problemima između drugih zemalja, kojih ima mnogo, prenosi finska državna televizija Yle.

"Nekoliko puta smo razgovarali telefonom o raznim međunarodnim događajima. Naravno, sada je vreme da detaljno razgovaramo o našim bilateralnim odnosima i različitim problemima u svetu kojih ima puno", rekao je Putin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak