Hjundai: Tarife na automobile gase radna mesta u Americi

RTV 14.07.2018 12:21
Hjundai: Tarife na automobile gase radna mesta u Americi


Sindikat radnika Hjundaija upozorio je danas da bi oštro povećanje carina na automobile, koje razmatra Vašington, moglo da košta Amerikance na desetine hiljada radnih mesta, i izrazio zabrinutost za globalnu auto industriju zbog rasplamsavanja trgovinskih sukoba između SAD i drugih zemalja.Sindikalci u najvećoj južnokorejskoj auto kompaniji navode u saopštenju da će, ukoliko američki predsednik Donald Tramp uvede carine od 25 odsto na automobile, to pogoditi prodaju Hjundaija u SAD i ugroziti oko 20.000 radnih mesta u njihovoj fabrici u Alabami, prenosi agencija AP.

Ova sindikalna organizacija, koja broji 51.000 članova u Južnoj Koreji, podseća da u njihovim ugovorima sa Hjundai Motorom postoji klauzula kojom je garantovano da će kompanija prvo zatvarati fabrike u inostranstvu pre zatvaranja svojih pogona u Južnoj Koreji u slučaju da restrukturiranje postane neizbežno.

"Ako izvoz automobila iz Južne Koreje u SAD bude blokiran i prodaja bude ugrožena, američka fabrika u Alabami, koja posluje od maja 2005.godine, mogla bi da bude prva koja će biti zatvorena, što znači da je oko 20.000 američkih radnika u riziku da dobije otkaz", piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da očekuje da će Južna Koreja biti izuzeta od tarifa na automobile.

U saopštenju se takođe navodi sa su južnokorejski proizvođači motornih vozila već bili kažnjeni prilikom ponovnih pregovora o bilateralnom trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Seul i Vašington su se dogovorili tada da se odloži ukidanje tarifa na korejske pikap kamione za još 20 godina, što je mera koja je izazvala nezadovoljstvo auto industrije, ali je, s druge strane, Južna Koreja dobila izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak