Ljajić: Potrebno naći jedinstveno rešenje za KiM

Novosti 14.07.2018 10:30
Ljajić: Potrebno naći jedinstveno rešenje za KiM


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da je za kosovsko pitanje "potrebno naći sui generis rešenje"Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da je za kosovsko pitanje "potrebno naći sui generis rešenje".

Ljajić je za RTS kazao da situacija nije nimalo jednostavna, da unutrašnji dijalog traje već izvesno vreme i da je bilo vremena da se izađe sa predlozima rešenja, ali da se zbog raznih kalkulacija malo ko usuđuje da jasno kaže šta misli i kako vidi rešenje tog pitanja.

On se založio da sve političke strukture iznesu svoj stav po tom pitanju i istakao važnost debate koja bi svima koristila.

Ljajić je ocenio i da je trenutna situacija takva da jedni apsolutno ćute očekujući da Aleksandar Vučić završi posao i da oni gledaju kako mogu da politički profitiraju, drugi iznose rešenja iz devedesetih godina, a treći kalkulišu rešenjima koja ne korespondiraju sa realnošću.

PREVARA RODITELjA I DECE NA PUTOVANjU U ŠPANIJI

Grupa od 106 učenika iz Srbije koja nije mogla da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji trebalo bi danas da krene za Beograd, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i istakao da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".

Ljajić je za RTS izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje.

Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma.

Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

On je dodao da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da ce morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

"Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare", rekao je Ljajić.

On je naveo da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra.

Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aranžmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak