Уметничка колонија у Будимпешти

Српске недељне новине 13.07.2018 17:40
Уметничка колонија у Будимпешти


У Будимпешти је обележен десети рођендан Удружења уметника "Круг" у оквиру традиционалне Meђународне уметничке колоније "360 степени".У суботу је у Будимпешти, уз велико славље, обележен десети рођендан Удружења уметника „Круг“ - цивилне организације која окупља уметнике различитих профила. Било је то уједно и завршно вече Meђународне уметничке колоније „360 степени“.

Ова колонија окупила је ликовне ствараоце и писце из Мађарске, Србије, Немачке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Словеније и Италије. Током недељу дана рада у Српском културном центру у Будимпешти, у његовом дворишту и галерији, настала су уметничка дела која су уједно и неизбрисиви трагови постојања и рада Удружења уметника „Круг“.

Тема овогодишње колоније била је везана за савремену српску књижевност у Мађарској, па су ликовни уметници према сопственом одабиру и на основу свог сензибилитета, пренели своје импресије на сликарскоа платна. Били су заступљени мотиви песама или поетске прозе Петра Милошевића, Војислава Галића, Драгана Јаковљевића и Грге Олаха, од којих су Јаковљевић и Олах и лично учествовали у раду колоније. Самим тим, у ужем кругу поклоника писане речи разговарало се и о различитим аспектима савременог стваралашта писаца у Мађарској.

Током завршне вечери није изостала ни рођенданска торта, чије су свећице, замисливши по једну жељу, заједно угасили присутни оснивачи Удружења уметника „Круг“: Иван Јакшић, Диана К. Ђурић, Драган Јаковљевић, Радивој Галић, Ксенија Голуб, Даница Брцан, Јасенка Галић Васић, Грга Олах, Виктор Добромировић, на челу са председником удружења Миланом Ђурићем. У наставку вечери, а у оквиру ове прославе, наступио је и будимпештански састав „Бабарога“ чији су репертоар чиниле рок и поп нумере са простора бивше Југославије.

Организатор Уметничке колоније „360 степени“ је, по традицији, Удружење уметника „Круг“, док су њени суфинансијери ове године били: Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, Културни и документациони центар Срба у Мађарској и будимпештанске српске самоуправе 13. и 5. кварта. Као и приликом реализације других значајнијих српских манифестација у Мађарској, медијски партнер су и овога пута биле „Српске недељне новине“.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak