Tramp: Ja sam vrlo stabilan genije

Politika 13.07.2018 16:45
Tramp: Ja sam vrlo stabilan genije


Američki predsednik „ukrao” svu pažnju medija na ovo­go­di­šnjem oku­plja­nju li­de­ra ali­jan­se, koje je juče završenoAko je neko imao dilemu ko će biti glavna zvezda ovogodišnjeg samita NATO-a, ta iluzija je juče verovatno raspršena. Posle konferencije za novinare koju je održao američki predsednik Donald Tramp, pre nego što će se uputiti u Veliku Britaniju gde nastavlja evropsku turneju, okupljenim novinarima je bilo jasno da je glavni „glumac” napustio scenu. Svi događaji koji su usledili nisu privukli ni približnu medijsku pažnju, a posle Trampovog odlaska nekakva neobična tišina kao da je prekrila skupoceno zdanje alijanse na ovdašnjem Bulevaru Leopolda Trećeg.

Kao i prethodnog dana, boravak američkog predsednika u Briselu pratile su mnoge kontroverze i kuloarska nagađanja. Do medija je došao glas o neprijatnom sastanku iza zatvorenih vrata, na kojem je, navodno, pretio povlačenjem SAD iz NATO-a ukoliko druge članice ne ispune zadatak o izdvajanju dva procenta BDP-a za odbranu. Zbog toga što je ova tema otvorena na sastanku kojem su prisustvovale delegacije Ukrajine i Gruzije, one su zamoljene da napuste salu jer je reč o temi koja se tiče isključivo članica alijanse.

Ipak, koliko god ovakve priče zabavljale javnost, utisak je da, kad je o konkretnim potezima i zvaničnim izjavama reč, Tramp povlači mnogo promišljenije poteze u odnosima sa NATO-om. Tako je na pomenutoj konferenciji za medije, na kojoj su mu društvo pravili državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, predsednik SAD s neskrivenim entuzijazmom govorio o Severnoatlantskoj alijansi. On je rekao da posvećenost Amerike NATO-u „ostaje vrlo snažna”, te da je „fantastičan” sastanak koji je imao sa saveznicima samo pokazao „pravi kolegijalni odnos”.

Tramp je dodao da je „NATO danas mnogo snažniji nego što je bio pre dva dana”, ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice da su mu lideri alijanse odali priznanje za takvu situaciju. Ovu argumentaciju iskoristio je i za odgovor na pitanje šta misli o optužbama za šurovanje s Rusima: „Ako sam ubedio članice alijanse da daju više novca za vojsku, onda ne vidim na koji način to pomaže Rusiji.”

Tema odnosa sa Moskvom, naročito u svetlu njegovog susreta sa Putinom u ponedeljak, i ovog puta bila je među najzanimljivijima. Tramp je na spekulacije o zabrinutosti saveznika zbog ovog sastanka rekao da one nisu utemeljene i da su, štaviše, kolege iz NATO-a bile zadovoljne zbog toga. Kao teme razgovora s ruskim predsednikom Tramp je naveo Siriju, Ukrajinu i „našu omiljenu temu – rusko mešanje”. Nije propustio ni da povuče crtu između svoje i politike koju je vodio njegov prethodnik u Beloj kući, ocenivši da je Obama odgovoran što je dozvolio rusku aneksiju Krima. „Da li bih ja dozvolio da se to desi? Ne bih!”

Još jednom se osvrnuo i na pitanje energetskih aranžmana Nemačke i Rusije, poručivši da će se o tom pitanju još raspravljati.

U toku dva dana samita generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o odnosima sa Rusijom u prilično pomirljivom tonu pozvavši na dijalog s Moskvom kako bi se što pre izašlo iz trenutne napete situacije. Ipak, kada se pogleda zaključni dokument sa samita – nema puno prostora za nagađanja. Već u drugom pasusu kominikea navodi se da „agresivni postupci koje sprovodi Rusija, uključujući pretnju i primenu sile radi postizanja političkih ciljeva, predstavljaju izazov za alijansu i potkopavaju evroatlantsku bezbednost” i dodaje da će alijansa „preduzeti sve neophodne korake radi obezbeđivanja kolektivne odbrane”.

Odnosi alijanse s Rusijom bili su jedna od tema o kojima se najviše razgovaralo i na marginama ovogodišnjeg samita šefova država NATO-a. Pažnju je posebno privukao plan koji je predložio američki ministar odbrane Džejms Matis, takozvani četiri puta 30 (30 kopnenih bataljona, 30 vazdušnih eskadrila i 30 borbenih plovila spremnih da se za 30 dana nađu na terenu).

„Ova inicijativa ne znači pravljenje novih jedinica i ne znači njihovo stalno razmeštanje. Ali nama je potrebno da raspolažemo kapacitetima za odbranu ukoliko se ukaže potreba. Poenta ovih snaga je da se podigne nivo spremnosti u slučaju opasnosti”, rekao je za „Politiku” Robert Pščel, zvaničnik NATO-a zadužen za Rusiju i zapadni Balkan.

Da Donald Tramp neće odoleti da udari lični pečat međunarodnim odnosima bilo je jasno još od prvog dana njegovog mandata, a to je potvrdio i u prvoj fazi svoje evropske turneje. Upitan da prokomentariše ocene kritičara da je najveći problem u njegovom ponašanju nekonzistentna politika koju vodi preko „Tvitera” i da je u svakom momentu najveće pitanje šta će tvitovati sledećeg trenutka, Tramp je odgovorio: „Nema razloga za strah. Ja sam vrlo stabilan genije.”


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak