Majstori u Svetogorskoj i Balkanskoj

Politika 13.07.2018 16:40
Majstori u Svetogorskoj i Balkanskoj


Zbog radova u Svetogorskoj ukinuti trolejbusi, a autobusi voze delimično izmenjenom trasom – Saobraćaj će u Balkanskoj biti obustavljen do 15. oktobra, ali biće obezbeđen pešački koridorVozači, putnici i pešaci će u narednim nedeljama u centru grada morati da vežbaju strpljenje. Ustaljene navike, kada je reč o krstarenju gradskim ulicama, na neko vreme će biti poremećene. Danas kreće obnova Svetogorske i Balkanske ulice zbog kojih će, kao i uvek kada se izvode takvi radovi, biti uvedene višenedeljne saobraćajne izmene i izmene u javnom prevozu.

Ovo se više odnosi na Svetogorsku gde će se raditi od Kondine do Takovske. Njena obnova trebalo bi da traje kraće od sređivanja Balkanske, ali izmene će zato biti znatno veće. Biće ukinute trolejbuse veze 28, 40 i 41, a kao nadoknada biće uveden autobus 40A na relaciji Zvezdara – Banjica 2 koji će ići trasom trolejbusa 40. 

Na nešto drugačiju trasu od redovne moraće da računaju putnici koji koriste dnevne autobuse 65 i 77, ali i noćne 27N, 32N i 304N. Njihova vozila kretaće se i u toku radova centrom, ali ne Svetogorskom i Makedonskom nego saobraćajnicama u njihovoj neposrednoj blizini. Propust nadležnih, koji se ponavlja kao i prethodnih godina, jeste što na stajalištima javnog prevoza obaveštenja o predstojećim višenedeljnim izmenama nisu postavljena na vreme.

Izmene u Svetogorskoj, ako se radovi neplanirano ne oduže, trebalo bi da važe do kraja jula. Veća odstupanja od zacrtanog roka ne bi trebalo da se dogode zato što nije reč o detaljnoj obnovi, kao prošle godine kada su rađene Slavija i Ruzveltova, već, kako je navedeno, o „redovnom održavanju”.

Obnova Balkanske, koja će trajati do 15. oktobra, odvijaće se od Ulice Gavrila Principa do Kraljice Natalije. U toku tromesečne rekonstrukcije trebalo bi da budu sređeni vodovodna i toplovodna mreža, kolovoz i trotoar, kao i da se obnovi i izradi kolovozni zastor od sitne kamene kocke. Asfalt na trotoarima Balkanske posle radova zameniće kamene ploče. Ovaj posao izvodiće gradska preduzeća, a ulica će, dok on traje, biti zatvorena za saobraćaj uz obezbeđen pešački koridor. Promene, dok traju radovi, najviše će osetiti vozači četvorotočkaša koji Balkansku inače koriste kao prečicu između Savske i Savskog trga do Terazijskog tunela i centra grada.

Kada se okonča obnova Balkanske, ova ulica biće proglašena posebnom turističkom zonom – ulicom starih zanata. Na tom projektu, kako ističu nadležni, mesecima radi Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Početkom 2019, kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u blizini Balkanske počeće i rekonstrukcija Savskog trga na kome će 28. juna sledeće godine biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji. U ovom delu grada najavljene su i obnove dojučerašnje Glavne železničke stanice, koja će biti pretvorena u Istorijski muzej Srbije, hotela „Bristol”, Hercegovačke, Travničke i Karađorđeve ulice, a velika je šansa da bude obnovljena i fasada zgrade Pošte u Savskoj.

UKIDAJU SE:

– trolejbusi 28, 40, 41

 

PREUSMERAVAJU SE:

– autobusi 65 i 77

27. marta – Džordža Vašingtona – Bulevar despota Stefana – Braće Jugović – Dečanska – Terazijski tunel i dalje redovno

 

autobusi 27N i 32N

Trg republike – Bulevar despota Stefana – Džordža Vašingtona i dalje redovno

 

autobus 304N

– od Trga republike: Trg republike – Bulevar despota Stefana – Džordža Vašingtona – Takovska i dalje redovno

 

– ka Trgu republike: Dimitrija Tucovića – Cvijićeva – Bulevar despota Stefana – Trg republike

 

UVODI SE:

– autobus 40A

saobraćaće trasom trolejbusa 40


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak