Dinkić širi posao, a URS dužan 182 miliona

Novosti 13.07.2018 15:44
Dinkić širi posao, a URS dužan 182 miliona


Naličje vesti o angažmanu bivšeg ministra kao ekonomskog savetnika Mila Đukanovića. Račun u blokadi više od hiljadu dana. Neplaćene reklame za kampanju i kirijaNEKADAŠEG ministra Mlađana Dinkića na našoj političkoj sceni nema skoro četiri godine, a dugovi Ujedinjenih regiona Srbije, stranke koju je vodio, dostigli su 182.375.211,85 dinara!

Račun URS, prema podacima Narodne banke Srbije, u blokadi je više od hiljadu dana. Partija koja je nestala iz političkog života posle neuspeha na izborima 2014. godine duguje bankama, nisu platili oglase za kampanju, niti kiriju za stranačke prostorije. Ova dugovanja će, najverovatnije, zauvek ostati nenaplaćena, jer URS nema svoju imovinu, pa poverioci nemaju šta ni da traže.

Za to vreme Dinkić se uspešno bavi konsultantskim uslugama u našoj zemlji, ali i Crnoj Gori preko svoje firme MD "Solušn", član je Upravnog odbora Zberbanke, a odnedavno je ponovo u žiži javnosti jer je angažovan da o ekonomskim pitanjima savetuje i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Prema našem zakonodavstvu, lider partije ne snosi odgovornost za dugove, a ne postoji ni mogućnost da stranka ode u stečaj, uz obrazloženje "da ne ostvaruje profit poput preduzeća".

Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti Srbija", objašnjava za "Novosti" da i za stranke važe pravila dužničko-poverilačkih odnosa.

- Ako su se poverioci na neki način obezbedili hipotekama ili na neki drugi način, onda mogu da naplate dugovanja preko suda ili izvršitelja. Pretpostavljam da to ovde nije slučaj, a URS nema imovine, tako da nema ni odakle da povuku sredstva za dugove. Lider partije bi mogao biti odgovoran samo u slučaju ako se dokaže da novac nije korišćen za partiju nego za ličnu korist. Pretpostavljam da je novac korišćen za stranku, ali da usluge nisu plaćane.

Nenadić kaže da bi Zakon o finansiranju stranaka trebalo da se promeni i da se, na primer, uvede pravilo da stranke mogu da se oglašavaju prema finansijskim mogućnostima i da pre emitovanja reklama makar uplate avans.

NA PAPIRU I DALjE ŽIVI

PREMA podacima iz registra stranaka, koje vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, URS je upisan pod brojem 93. u junu 2013. godine.

- Nikada nismo dobili zahtev da se partija briše, tako da ona i dalje stoji u našoj evidenciji - rečeno nam je u Ministarstvu.

Inače, Ustavni sud je 2015. oborio pravilo da se partije, koje za osam godina ne osvoje nijedno odborničko ili poslaničko mesto, brišu iz registra i moraju ponovo da se registruju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak