Pola kazne za privrednike koji priznaju prekršaj

Radio 021 11.07.2018 21:07
Pola kazne za privrednike koji priznaju prekršaj


Ukoliko naprave prekršaj u oblasti rada ili trgovine, privrednici u Srbiji mogu da sklope sporazum sa inspekcijom o njegovom priznavanju i na taj način sami sebi prepolove kaznu, kao i u slučaju kršenja saobraćajnih propisa."Priznavanje prekršaja se može primeniti odmah kod tržišne i inspekcije rada, ali mnogi privrednici ne znaju za tu mogućnost, pa je ni ne koriste", rekao je za "Novosti" Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.
 
Prema njegovoj oceni, ovo je alat za "dobru privredu", jer bitnim smanjenjem kazne za prekršaje razvijaće se partnerski odnos s dobrom privredom, a represivne mehanizme trebalo bi, po njegovom mišljenju, sačuvati za one koji su svesno u sivoj zoni.
 
"Ovako rasterećujemo i prekršajne sudove koji automatski postaju efikasniji u rešavanju ostalih predmeta koji se uspešno sprovode i ne zastarevaju", navodi Ružić.
 
Među prekršajima za koje se kazne mogu prepoloviti, a u nadležnosti su tržišne inspekcije, jesu prodaja robe van objekta, bez deklaracije, nepotpuna evidencija, neistaknute cene na proizvodima i kada preduzetnik ne istakne radno vreme ili ga se ne pridržava.
 
Što se tiče inspekcije rada, tu su, između ostalih, prekršaji kada preduzetnik ne donese program viška zaposlenih, ako odredi prekovremeni rad suprotno Zakonu o radu i ako ne dozvoli korišćenje plaćenog odsustva. 
 
"Umesto dosadašnjih vapaja privrednika da ih inspekcije ne posećuju po 11 puta godišnje i da ih različiti inspektori kontrolišu za istu stvar, prošle godine je u proseku privrednike posetila jedna inspekcija i to svega jedanput", istakao je ministar.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak