Veče uoči Petrovdana: Običaji i verovanja

Telegraf 11.07.2018 20:42
Veče uoči Petrovdana: Običaji i verovanja


Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Petrovdan, veliki praznik.Pravoslavni vernici i SPC sutra obeležavaju Petrovdan, crkveni i narodni praznik koji se slavi 12. jula po gregorijanskom kalendaru.

Posvećen je apostolima Petru i Pavlu, koji se smatraju prvim propovednicima i učiteljima hrišćanstva, jer su nastradali na taj dan.

Kada je Bog delio uloge, prema verovanju, Sv. Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od Nebeskog carstva. Zato on sedi na vratima raja i ispituje umrle. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji i verovanja

Uoči Petrovdana najstariji ukučanin bere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umreće.

Takođe, pred Petrovdan u pojedinim krajevima Srbije postoji i običaj paljenja lila, odnosno velikih vatri, obično od sušenih kora divlje trešnje ili breze. To rade obično deca, i to na najprometnijim ulicama, raskrsnicama i trgovima, zarad dobrog zdravlja stoke i blagostanja u domaćinstvu, a onda krenu po domaćinskim kućama, u šali preteći da će zapaliti staje i košnice ako ne dobiju dar. Tako od domaćica uglavnom dobijaju poslastice - nekada su to bili sir, mleko, kajmak, a danas slatkiši.

Iako se danas deca najviše raduju ovom običaju, paljenje lile se vezuje za kult vatre koji živi u srpskom narodu. Veruje se da njihovim paljenjem mogu da se oteraju zle sile oko kuće, pa su zato oni koji su ih nosili trčali oko kuća ili torova sa upaljenim lilama. Takođe, lile u mačvanskom kraju imaju i simboliku u dalekoj prošlosti kada su hrišćani progonjeni, vezivani za stubove i spaljivani.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak