Filmu 'Izgrednici' Gran pri 47. 'Sofesta'

Gloria 11.07.2018 12:35
Filmu 'Izgrednici' Gran pri 47. 'Sofesta'


Gran pri 47. Filmskog festivala “Sofest“ pripao je filmu “Izgrednici“, u režiji Dejana Zečevića, saopštio je žiri na zatvaranju festivala u Sopotu.Gran pri 47. Filmskog festivala “Sofest“ pripao je filmu “Izgrednici“, u režiji Dejana Zečevića, saopštio je žiri na zatvaranju festivala u Sopotu.

Žiri u sastavu: Hristina Popović (predsednik), Bojan Vuletić i Igor Đorđević primetio je da je strah jedan od glavnih motiva koji danas pokreće svet, a da Zečevićevo ostvarenje “estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, na najbolji način govori o ovoj univerzalnoj i aktuelnoj temi: živeti u strahu, odupreti se pravilima i mehanizmima straha

Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umetničko delo – obrazložio je žiri svoju odluku da najboljim filmom 47. “Sofesta“ proglasi Izgrednike.


Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Lazaru Bodroži za debitanstki film Ederlezi Rajzing koji, prema oceni žirija, predstavlja revolucionarni iskorak u srpskoj kinematografiji kada je u pitanju mešavina žanrova.

Nagrada “Mira Stupica”„ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Gavrilović za “autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava, hrabru interpretaciju lika Jovanke, kojom je na malom prostoru uspela da izvede bravuru i celom film (Horizonti u režiji Svetislava Dragomirovića) da novu dubinu i kvalitet, dokazavši da male uloge mogu i te kako biti značajne“.

Nagrada “Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Radovana Vujovića za “nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika Aleksandra (film Izgrednici), nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina”.

Specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je Marti Bjelici za ulogu u filmu Izgrednici.

Nagrada publike pripala je filmu Predraga Velinovića Nigde kojim je otvoren “Sofest“ 3. jula, od kada su prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak