Dačić: Albanci na Kosmetu nisu više u prilici da prete

RTV 11.07.2018 12:37
Dačić: Albanci na Kosmetu nisu više u prilici da prete


Priština bi trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije, jer Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prete bilo kome, posebno ne Srbima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.On je, gostujući na RTS, rekao da jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosovu predstavlja neprijateljski akt, koji ne doprinosi stvaranju pozitivne atmosfere za dijalog.

"Korak napred, nazad dva je jedna fraza za odnose sa Prištinom, a manje je koraka napred, a više koraka unazad. Kad kažem korak unapred, mislim na sastanak u Briselu gde me je predsednik Vučić pozvao da i ja učestvujem. Zaključak tog sastanka bio je da se stvori atmosfera za dijalog, ali ovi potezi su neprijateljski akti i ne stvaraju pozitivnu atmosferu za dijalog", napominje Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da tokom dana ide na put, ali je odbio da pruži detalje.

"Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja", rekao je Dačić.

On je objasnio da su uhapšeni Srbi pušteni nakon što im je iz Beograda zaprećeno prekidom dijalog.

"Postavlja se pitanje smisla i dokle će tako biti. Potrebno je naći čvršći osnov za napredak u dijalogu. Ako pogledamo šta se dešava u Prištini, videćemo da vlada atmosfera haosa, gde jedna grana vlasti ili skup pojedinaca ne zna šta radi neko drugi. Ovo je bojkot dijaloga, jer oni ne žele da dijalog uspe i misle da će neko na silu da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

Albanci, kako kaže Dačić, žive u prošlosti i zaboravljaju da oni kojima su dizali spomenike više nisu na vlasti.

"Mi smo toliko konstruktivni da to neko tumači kao slabost. Mi smo jaka strana jer znamo šta hoćemo. Spremni smo da razgovaramo o mogućim kompromisima", napominje šef diplomatije.

Ističe da će broj zemalja koje priznaju Kosovo uskoro pasti ispod 100.

"Kakva može da bude evropska perspektiva Kosova? Najviše što mogu da dobiju je vizna liberalizacija, jer su im to obećali", smatra Dačić.

On kaže da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo neće dozvoliti bilo kakav viši stepen integracije Kosova.

"Oni nisu svesni u kom svetu danas žive i onaj koji diktira promene u svetu je predsednik SAD Donald Tramp. EU i SAD su u neprijateljskim odnosima, jer kad neko vodi trgovinski rat on je neprijateljski", napominje ministar Dačić.

Dodaje da nama konkretno, Tramp ništa nije kriv.

"Što se tiče EU, ne čuh da su se juče oglasili. Gluvonemost je teška bolest. Oni žive u nekom svom svetu, a rešenja za Kosovo neće biti bez učešća Rusije i SAD", smatra Ivica Dačić.

On kaže da ne misli da će na sastanku Putina i Trampa biti reči o Kosovu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak