Preko milijardu evra s crnogorskih kupališta

Politika 11.07.2018 11:44
Preko milijardu evra s crnogorskih kupališta


Vlasnici hotela i oni koji izdaju na stotine kreveta u privatnom smeštaju zadovoljno trljaju ruke uvereni da će od ove turističke sezone ubrati preko milijardu evra. Prvi put za proteklih tridesetak godina zadovoljni su i turistički poslenici i na severu Crne Gore, najpre na Žabljaku i Kolašinu.Radost dobre turističke berbe ne krije predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, koji ocenjuje da će ovo biti rekordna turistička sezona, „koja će Crnoj Gori doneti promet od preko milijardu evra”.

Tek što je zvanično počela glavna turistička sezona na crnogorskom primorju, ugostitelji ne kriju radost da je ona na startu obećavajuća, tim pre što je, za razliku od svih prethodnih godina, bila odlična predsezona koja je počela ranije i s kojom je došao veliki broj gostiju, procenjuje se da ih je bilo oko 100.000.

Po rečima Radulovića, „ovo će biti rekordna sezona koja će doneti promet od preko milijardu evra, a gosti su iz zemalja zapadne Evrope, Poljske, Češke, Rusije, Ukrajine, a sve više i iz regiona”.

„Sezona je počela bolje nego bilo koja do sada, i to mogu potvrditi i laici. Moja je procena da je u ovom trenutku barem deset odsto više turista, pa će i prihodi biti isto toliko veći. Verujem da će ove godine i sezona duže trajati”, izjavio je on. „Svako ko nije na odgovarajući način pripremio ponudu za nastupajuću sezonu, ali posebno turiste koji imaju sve specifičnije zahteve, ne može ni očekivati uspeh. Oni koji su to uradili na pravi način, mogu se nadati najboljoj sezoni u proteklih trideset godina”. No, stare navike lako ne blede kod primoraca, a posebno investitora koje ne zanima kada počinje i kada se završava letnja turistička sezona. Njima je najvažnije da ono što su naumili završe bez obzira na to da li to ukupnoj turističkoj privredi Crne Gore nanosi štetu. O tome predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević kaže da su na početku sezone prisutni stari problemi – „izvode se građevinski radovi i tamo gde je puno gostiju, deponije ukrašavaju prostore uz puteve, siva ekonomija cveta, a higijena nije na najboljem nivou”.

Da turisti iz mnogih evropskih zemalja, kao i regiona, pristižu u sve većem broju u Crnu Goru, svedoči i podatak da je pojačan intenzitet saobraćaja, pa se tako na graničnom prelazu Gostun prema Crnoj Gori čeka skoro i do tri sata. Na ulazak u Crnu Goru iz Srbije, prema saopštenju sa tog graničnog mesta, kolona vozila je duga nekoliko kilometara, jer je „pooštrena kontrola radi bezbednosti samih turista koji su već na crnogorskim obalama”, ali se na drugom graničnom prelazu prema Crnoj Gori čeka oko sat vremena.

Ono što pored dobre ugostiteljske usluge, pre svega smeštaja, hrane i plažnih usluga, privlači turiste svakako je i kvalitet vode.

Pre dva dana obelodanjeni su rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 20. do 24. juna, i pokazala je da je na 94 odsto kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 6 odsto kupališta bio K2 klase.

„Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog  kvaliteta, to jest da je sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju”, saopštio je institut.

Institut za biologiju mora navodi da je na svih 16 kupališta u opštini Ulcinj i 12 kupališta u opštini Bar voda bila odličnog, K1 kvaliteta. Na području opštine Budva, od ukupno 27 kupališta, na jednom kupalištu voda je bila K2 klase, dok je na ostalim  plažama voda bila kategorije K1. U opštini Tivat, na svih devet kupališta voda je bila K1 klase. U Kotoru je, od ukupno 15 kupališta, kvalitet K1 bio na 14 lokacija, dok je na jednoj lokaciji kvalitet bio klase K2. Kada je u pitanju kvalitet vode na obali Herceg Novog, analize su pokazale kvalitet K1 na ukupno 17 kupališta, dok je na preostala četiri kupališta voda bila klase K2.

Predstavnici kolašinske Turističke organizacije (TO) saopštili su da u hotelima i privatnom smeštaju u Kolašinu trenutno boravi više od 400 turista i da je broj domaćih i gostiju iz regiona povećan u odnosu na prošlu godinu.

Kolašinska TO navodi da u ovom gradu borave gosti iz Luksemburga, Francuske, Češke i Izraela.

Kreatori kolašinske turističke ponude shvatili su da se probrani turisti ne zadovoljavaju samim izletima na okolnim planinama, dobrim pansionom i čuvenim kolašinskim kačamakom i cicvarom, već traže i kulturne sadržaje.

Oni koji ovog leta odluče da provedu leto u Kolašinu biće u prilici, kako je to saopštila direktorka TO Marija Brajović, da uživaju u festivalskom programu alternativnog teatra „Korifej”, koji će se održati od 22. jula do 18. avgusta, kao i u „Nortfestu” koji će početi 27. jula.

„Na ’Nortfestu’ će nastupiti regionalni mladi bendovi, ’Bolero’ iz Bosne i Hercegovine, ’Najda’ i ’Smak tribjut’ iz Srbije, kolašinski ’Rudolf’, „Akademija” iz Bara, makedonski ’Ki’, ’Sila nečista’ iz Hrvatske, kao i nekadašnji sastav grupe ’Tap 011’”, rekla je Brajovićeva. „Letnji tango kamp počeće 25. jula i trajati do 11. avgusta, dok će manifestacija ’Udahni Kolašin’ činiti sastavni deo letnje turističke ponude”.

Navedeni kulturni sadržaji obećavaju da će u julu i avgustu, pored uživanja na planinama, rekama, Nacionalnom parku „Biogradska gora”, selima i kanjonima, za sve probirljivije turiste u ponudi biti i bogata kulturna dešavanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak