Kako je Mundijal 2018 uticao na ruske bankarske klijente

RTV 11.07.2018 10:45
Kako je Mundijal 2018 uticao na ruske bankarske klijente


Oko tri odsto svih kredita koje su ruski zajmodavci odobrili građanima odnosi se na potrebe praćenja Svetskog prvenstva u fudbalu 2018., prema podacima ruskog portala "zaim.com", koji je istraživao kako je Mundijal uticao na promenu prioriteta klijenata naročito mikrofinansijskih organizacija i zalagaonica.Svetsko prvenstvo u Rusiji je imalo neizbežan uticaj na živote građana. Čak i ljudi koji nikada nisu bili posebno zainteresovani za fudbal, fokusirali su se na ono što se dešava, a fudbalska groznica nije zaobišla ni naizgled "udaljenu" sferu poput finansijske, naročito oblast kreditiranja i mikrofinansijskih usluga, navodi portal "zaim" u prilogu dostavljenom Tanjugu.

"Približno od 2,5 do 5,0 procenata zajmova u mikrofinansijskim organizacijama (MFI) trenutno se uzima za potrebe vezane za fudbal. Interesantno je otkriće da je rast ovih pokazatelja u velikoj meri rezultat povećanja interesovanja među ženskim potencijalnim zajmoprimcima", kaže Venjamin Lipski, osnivač i glavni finansijski direktor onlajn kreditne firme "Kvikom".

Marketing službe kreditnih organizacija aktivno koriste reklamiranje Svetskog kupa kako bi privukle korisnike, što je bez sumnje uticalo na ukupne rezultate njihovog rada.

Primera radi, nakon pobede Rusije nad Saudijskom Arabijom kompanija "MigCredit" pokrenula je akciju i smanjila cene pozajmica na 30 odsto, što je povećalo broj zahteva za zajmovima za 20 procenata.

Građani su onlajn zajmove najčešće uzimali za kupovinu karata i goriva za putovanja do gradova gde se održavaju utakmice, zatim za plaćanje hotelskog smeštaja i hrane, uključujući i obroke na stadionima, kao i za kupovinu karata četvrte kategorije za mečeve.

Pored toga, tražili su zajmove i za praćenje utakmica u sportskim barovima i navijačkim-zonama, za naručivanje i kupovinu suvenira, simbola, fudbalskih artikala i koječega drugog, a najneobičnija namena jedne pozajmice odnosila se na plaćanje profesionalne šminke i frizure za izgled "a la poznati svetski fudbaleri".

Za razliku od kompanije Kvikom, mikrofinansijska organizacija "Home Money" je primetila da se početak Svetskog prvenstva poklopio sa povećanjem broja muških zajmotražilaca. Obično je odnos muških i ženskih zajmotražilaca 42 prema 58 odsto, ali je za vreme Svetskog kupa broj muških porastao za 10 procenata.

Generalno, 80 posto svih muških klijenata "Home Money"-ja želelo je da ode na Mundijal, ali je visoka cena ulaznica većinu njih sprečila u tome.

Klijenti ove kompanije su 60 odsto zajmova uzeli za kupovinu TV-a, 28 odsto njih je odlučilo da lično ode na prvenstvo i da kupovinu ulaznica finansira zaduživanjem, 10 procenata je kao razlog za pozajmicu navelo kupovinu karata na mestu održavanja Mundijala, a dva posto je novac uzelo da bi platilo boravak u gradu domaćinu utakmice.

Prosečan iznos pozajmica povećan je za 15 odsto i dostigao je 12.000 rubalja (162,5 evra).

Zanimljivo je da se većina navijača među klijentima mikrofinansijskih organizacija zove Aleksandar, Sergej, Aleksej, Andrej i Dmitrij, ali to je valjda zato što su ovo najčešća imena u Rusiji.

"Najveći deo zajmotražilaca koji žele pozajmicu za finansiranje troškova vezanih za međunarodni turnir u fudbalu žive u evropskom delu Rusije, a njihov udeo u ukupnom broju 'fudbalskih' mikrokredita je 89 procenata", kaže Danil Šerstobitov, izvršni direktor MIF-a "Zaimer".

Strane navijače u Rusiji, takođe, nije zaobišla urgentna potreba za dodatnim novcem, budući da, prema rečima Aleksandra Mamonova, generalnog direktora Urban Savings banke u Moskvi, na desetine njih svakodnevno dolaze u banku interesujući se za mogućnosti transfera novca, za podizanje gotovine i druge finansijske usluge.

U Rostovu, strani gosti ne mogli da prođu a da ne primete svetlu, modernu zgradu zalagaonice CJSC "Donskoj Lombard", gde nude nestandardne predmete za zalaganje kako bi došli do keša - od fudbalskih trofeja do nacionalnih fudbalskih dresova i aksesoara.

Kako piše portal "zaim", Meksikanci su nudili sombrero, Japanci - japanski rečnik, Brazilci - majice sa brazilskom zastavom, Korejanci - domaći suši, Švajcarci - satove, Urugvajci - mapu svoje zemlje, Arapi su ponudili da založe kamilu, Islanđani - povratnu kartu za kući, Belgijanci - nacionalnu nošnju...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak