Brnabić: Priština sprečava svaki ozbiljan dijalog

RTS 11.07.2018 09:23
Brnabić: Priština sprečava svaki ozbiljan dijalog


Premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu za RTS iz Londona ukazala na značaj ekonomskog povezivanja regiona, kao i na značaj stavljanja mladih u fokus. Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, rekla je da je Srbija konstruktivna, dok Priština pokušava da spreči svaki ozbiljan dijalog.Ana Brnabić je ocenila da se ponavlja ono što se već dogodilo sa Briselskim sporazumom i sa Zajednicom srpskih opština.

"Kada imate konstruktivan Beograd, toleranciju i stabilnost, s druge strane imate Prištinu koja pokušava da spreči svaki ozbiljan dijalog", rekla je premijerka.

U Londonu je, kaže, danas srela kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. "U prolazu sam mu rekla da vidim da se nastavlja praksa hapšenja Srba. Pokušao je da mi objasni da nije baš tako", rekla je Brnabićeva dodajući da obično nema interakciju sa njim, ali da je ovaj put morala da mu kaže "da je besmisleno ono što radi i kako radi".

Govoreći o samitu, Brnabićeva je rekla da je od Trsta moglo više da se uradi, ali da su to kompleksni procesi i da je svaki napredak značajan.

"Počeli smo pregovore oko priznavanja međusobnih profesionalnih kvalifikacija, međusobnih akademskih kvalifikacija. Bilo je pregovora oko dodatnih protokola u okviru CEFTA. Svi smo potpisali dodatni Protokol 5 koji Srbija treba da ratifikuje. Počeli su pregovori oko dodatnih protokola 6 i 7 za bolju saradnju, kako bi lakše tekao protok robe i usluga u okviru regiona. To nam je izuzetno važno", navela je Brnabićeva.

Ukazuje da je izvoz Srbije u BiH veći od kombinovanog izvoza Srbije u Rusiju, Kinu i SAD.

"Naš izvoz u BiH 2017. je bio oko milijardu i 200 miliona evra, izvoz Srbije u okviru CEFTA je preko tri milijarde evra. To govori koliko je važno regionalno ekonomsko povezivanje, da kamioni ne bi čekali po pet, šest, sedam sati na carini", rekla je Brnabićeva.

Na tome treba da ostane fokus i na narednom samitu u Poljskoj, ali i na mladima.

"Apelovala sam da treba dodatni fokus svih nas kao predsednikâ vlada da bude na saradnji mladih, njihovim potrebama, radu regionalne kancelarije za saradnju mladih i ja sam svakako obećala da ću lično mnogo više da se bavim i tim projektima jer mislim da i mladi treba da kažu neku reč, da se čuju glasnije i da čujemo šta još dodatno treba da uradimo, jer jedan od osnovnih problema je odliv mozgova", zaključila je premijerka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak