Dom u Sremčici otvoren za kamere, ali ne i za brojna pitanja

N1info 10.07.2018 22:38
Dom u Sremčici otvoren za kamere, ali ne i za brojna pitanja


Dan pošto su pojedini zaposleni Doma za decu i mlade u Sremčici, za N1 izneli tvrdnje o teškim uslovima u kojima rade i lošoj higijeni u toj ustanovi, Dom su posetili predstavnici Ministarstva za rad i inspekcijskog nadzora. Tvrde da je situcija u Domu uobičajena i da nema razloga za, kako su naveli, famom u medijima.Međutim, od direktorke doma Gordane Ković ni danas nije bilo moguiće dobiti odgovore. Podsetimo, u Domu je nedavno stradao jedan od štićenika pod, za sada, još nerasvetljenim okolnostima.

Šta su tačno problemi sa kojima se suočavaju štićenici doma u Sremčici? Novi pokušaj da to saznamo od direktorke nisu uspeli, iako je stajala pred novinarima.

Umesto direktorke govorila je načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor Ministarstva za rad Biljana Zekavica koja je poručila da je reorganizacija, na koju se pojedini zaposleni žale, isključivo nadležnost odgovornog lica.

Intervenisao je i pomoćnik ministra Miloš Janković koji je novinarima poručio da od direktorke danas neće dobiti odgovore “zato što postoje određene propisane procedure”.

Na pitanje novinarke N1 zašto direktorka ne objasni da li su žalbe zaposlenih možda nešto lično protiv nje, Jovanović je rekao: “Jeste lično. Je l' to u redu? Je l' ste zadovoljni?”

Na konstataciju da nismo zadovoljni, jer još nismo čuli stav direktorke, pomoćnik ministra je poručio: “Ja stvarno ne znam kako da vam pomognem.”

Pomoć je u ovom slučaju ipak potrebna štićenicima Doma u Sremčici. Pomoć im pružaju i zaposleni, ali i Ministarstvo i direktorka koja je povela televizijske kamere da snime kako to u praksi izgleda.

Novinari, nažalost, nisu imali priliku da se uživo uvere kakvi su zaista uslovi po paviljonima. Snimatelji su ušli u jedan - ženski paviljon – ali je zato muški, na koji se zaposleni i štićenici najviše žale zbog higijene, ostao zatvoren.

U Domu se sve radi po standardima, tvrde predstavnici inspekcije i Ministarstva za rad. Sve žalbe, po njihovom mišljenju, stižu zbog ličnih ambicija pojedinaca koje, kako kažu, neće pomoći štićenicima.

"Svako od njih ima povremeno ima i neka teža agitirana stanja koja je potrebno budno pratiti, organizovati pojačani nadzor što, priznaćete, nije moguće za 300 korisnika i 170 zaposlenih”, rekla je Biljana Zekavica.

Miloš Janković smatra da je sasvim logično da neko bude nezadovoljan “ako možda mora malo više da radi”.

“Da ono što mu je u okviru i onih normativa, da malo više radi, a malo manje da se bavi neradom”, pojasnio je pomoćnik ministra.

Podsetimo, Petar Vladetić, zaposlen u Domu kao defektolog, juče je za N1 govorio o nehigijenskim uslovima u kojima štićenici žive, ali i teškim uslovima rada, odnosno malog broja zaposlenih.

“Dešava se, recimo, da na jednom spratu, u prizemlju paviljona, na papiru vi imate 15 korisnika, ali pošto nema radnika, onda u svesci primopredaje tog paviljona piše da je radnik koji je došao preuzeo 40 korisnika”, tvrdi Vladetić.

Međutim, u Ministarstvu za rad tvrde da se sve radi da bi dom što bolje funkcionisao, a o prošlonedeljnoj smrti jednog štićenika još nema informacija.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak