U Kini počela masovna proizvodnja autobusa bez vozača

Radio 021 10.07.2018 21:50
U Kini počela masovna proizvodnja autobusa bez vozača


U Kini je počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa, odnosno vozila bez vozača. Do sada je proizvedeno stotinu minibuseva, sa 14 sedišta, namenjenih kineskom tržištu, a cilj je širenje i na svetsko.
 
Jedan od izvoznih proizvoda mogao bi biti i autonomni autobus "apolong", koji ima četvrti stepen autonomije, što znači da tehnologija može u potpunosti da upravlja vozilom u većini uslova. Peti stepen podrazumeva tehnologiju koja će samostalno moći da upravlja u svim situacijama - poput blatnjavih staza i loših vremenskih uslova.
 
"Apolong" autobusi su manji od klasičnih, u njima nema sedišta za vozača, nema volana, niti papučica za gas i kočnicu, već je za vožnju zadužen isključivo kompjuter. Autobuse pokreće električni motor, a sa punjenjem baterije od dva sata mogu preći 100 kilometara, uz maksimalnu brzinu do 70 kilometara na čas.
 
Ova vozila bi uskoro trebalo da počnu da se koriste u nekoliko kineskih gradova, a velike planove za "apolong" u Japanu ima kompanija "Softbak", koja je već kupila deset vozila.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak