''Honda'' penzionisala Asima – najpoznatijeg robota

Novosti 10.07.2018 11:13
''Honda'' penzionisala Asima – najpoznatijeg robota


Kompanija ''Honda'' je objavila da zvanično šalje u penziju Asima, najpoznatijeg dvonožnog robotaKompanija ''Honda'' je objavila da zvanično šalje u penziju Asima, najpoznatijeg dvonožnog robota. 

Razvoj ovog robota koji se kreće na način kao što hodaju ljudi, započeo je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a prvi put javnosti je predstavljen 2000. godine.

Asimo je visok 130 centimetara i težak 54 kilograma. Napajao se pomoću punjive litijum-jon baterije kapaciteta 51.8V koja mu omogućava mobilnost od oko jednog časa. Tokom 2004. godine, ona je zamenjena sa nikl-metal-hidrid baterijom koja je obezbedila duže vreme autonomije između dva punjenja. 

Robot poseduje i računar koji je razvila ''Honda'' specijalizovan za proračune u trodimenzionalnom prostoru, što predstavlja osnovu za hodanje, dve kamere, kao i veliki broj senzora.

PROČITAJTE JOŠ - Roboti menjaju ljude u nuklearnim elektranama 

Između ostalih stvari, Asimo je sposoban da prepoznaje pokretne predmete, gestikulacije i okruženje u kome se nalazi. Takođe, prepoznaje različite zvuke i lica i može da ostvari interakciju sa njima.

S obzirom na to da se radi o značajnom napretku u istoriji robotike, jer je ovo prvi robot koji je mogao da se autonomno kreće i da se penje uz stepenice, za Asima se našlo mesto u stalnoj postavci Miraikan muzeja u Tokiju.

''Honda'' penzionisala Asima – najpoznatijeg robota

''Honda'' penzionisala Asima – najpoznatijeg robota

''Honda'' penzionisala Asima – najpoznatijeg robota

Iako ''Honda'' nikad nije komercijalizovala Asima, tehnologija za navigaciju i senzori koji su razvijeni za njega upotrebljeni su u Hondinim vozilima. Inače, ''Honda'' ne planira da odustane od robotike. 

Veći broj inženjera koji su do sada radili na razvoju Asima, prebačeni su na Center X, R&D diviziju koja je u okviru kompanije zadužena za razvoj strategije robotike.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak