Rašković Ivić o ujedinjavanju opozicije: DSS može u savez, ali pod jednim uslovom

10.07.2018 10:15
Rašković Ivić o ujedinjavanju opozicije: DSS može u savez, ali pod jednim uslovom


Građani na referendumu treba da se izjasne o EU i NATO, a Kosovo i Metohija su u Ustavu Srbije. Može nam se desiti da se sutra izjašnjavamo i o Raškoj oblasti ako sada pristanemo.U intervjuu za “Blic” Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, ovako vidi najavu referenduma o sudbini Kosova i Metohije. Ona ističe da je Aleksandar Vučić sam, ne pitajući nikoga, vodio politiku, a da bi sada da se sakrije iza volje naroda i podeli krivicu za svoju lošu politiku.

Šta dobijamo potencijalnim gubitkom Kosova, a šta gubimo istrajavajući na opciji da je ono naše zauvek?

- Mi smo kroz istoriju Kosovo gubili mnogo puta, ali uvek kroz otimačinu. Ovo bi bilo prvi put da na to sami pristanemo. Potencijalni gubitak Kosova ne znači automatski prosperitet. Istrajavajući na ideji Kosova, pokazujemo da smo istorijski narod, da imamo državnički kapacitet i da smo dostojni da imamo državu koja je bila suverena zemlja prisutna na mapi Evrope 19. veka. Dakle, istrajavanjem dobijamo, a ne gubimo.

Dokle se stiglo u pregovorima o Savezu za Srbiju. Šta vidite kao osnovni problem da se savez formira na zdravim osnovama?

- Ne učestvujem direktno u pregovorima, ali upoznata sam sa tokom i znam da se razgovara sa različitim potencijalnim članicama Saveza za Srbiju. Mislim da surevnjivosti nisu kamen spoticanja u savezu. Savez nije ujedinjavanje, već objedinjavanje različitih stranaka i pokreta. Tu ima dosta sličnosti, ali i razlika, pa je potrebno i programski se uskladiti. Nećemo da ličimo na SNS koji je 2012. izašao na izbore, a na sajtu niste mogli da im pronađete program.

S kim se sve razgovara?

- Koliko znam, razgovara se s onima koji su izrazili želju da budu deo saveza. Nije rečeno da će automatski i biti prihvaćeni, jer za članstvo u savezu treba imati demokratski kapacitet, poštovati nacionalni interes i ne sarađivati sa SNS ni na jednom nivou.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, gaji ono što najviše fali srpskoj politici - pristojnost i principijelnost. Kaže da je to učila od oca Jovana Raškovića.

Kada očekujete da će sve biti završeno, da će biti poznate sve članice saveza i svi detalji programa?

- Ne mogu vam reći tačan datum kad će biti finalizovana i usaglašena lista članica i utvrđeno nekih dvadesetak zajedničkih programskih tačaka. Ono što je meni i nama u Narodnoj stranci bilo važno jeste prihvatanje stava da se protivimo stolici u UN za Kosovo. Vi ste primetili da Narodna stranka vodi kampanju za održavanje posebne sednice o KiM gde bi Aleksandar Vučić trebalo da nam hrabro, muški i državnički kaže “sudbu i sve što nas čeka”, i da u Skupštini o svemu kao ljudi porazgovaramo. Dakle, stav o Kosovu će biti deo programskih principa saveza.

Da li vi spadate u one kojima je saradnja sa DSS i Dverima u redu ili mislite da to treba da budu dve odvojene opozicione kolone?

- Što nas je više opozicionara u savezu, to bolje. Uslov za DSS je poznat, a to je izlazak iz koalicija sa SNS u opštinama i gradovima širom Srbije. Taj uslov još nije ispunjen.

Koga vidite kao lidera saveza, Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića?

- Mislim da je priča o lideru kontraproduktivna. I 2000. godine je Demokratska opozicija Srbije imala Koštunicu i Đinđića, kao i druge istaknute političke ličnosti koje su ponele teret demokratskih promena. Po prepoznatljivosti i rezultatima izdvajaju se Jeremić i Đilas.

Šta će biti ciljevi saveza?

- Cilj saveza su promene u Srbiji, vraćanje Srbije sebi, uspostavljanje dijaloga u društvu, normalizacija privrede u smislu oslobađanja od kolonijalne pozicije u kojoj se sada nalazi, promena prioriteta, očuvanje zemlje, njenih resursa i ljudi, poštovanje struke, oslobađanje medija i poštovanje institucija.

Kako ćete to ostvariti. Evo Saša Janković najavljuje prikupljanje potpisa za obaranje Vučića. Da li ćete organizovati proteste?

- Treba strpljivo raditi i odlaziti na teren, razgovarati s građanima. Društvene mreže mogu biti od pomoći, jer su mediji, naročito elektronski, pod naprednjačkom kontrolom. Ne zanosim se idejom da će biti lako. Biće teško, jer režim je navukao svoj dres na bezmalo 15% punoletnog stanovništva, a svima pere mozak uspesima, sejanjem straha od promene ili ruženjem neistomišljenika. Mislim da je teško izvući narod na ulicu. Toliko puta je nada blesnula, pa izneverena zgasnula. Jedini način je izražavanje građanske neposlušnosti, kao što je bilo u vezi sa poskupljenjem goriva.

Duda Ivković nije na prodaju

Odlazak Dude Ivkovića kod Vučića izazvao je zgražavanje nekih njegovih dojučerašnjih koalicionih partnera. Kako vi gledate na to?

- Vlast i opozicija treba da razgovaraju. Gospodin Ivković je išao kod Vučića zbog njegove funkcije predsednika, i to zbog stvari koje se tiču sporta. Nije on čovek na prodaju niti preletač. Ali mi smo ušančeno i podeljeno društvo sa pridavljenom demokratijom i ubijenim dijalogom. Krivicu za to snosi vlast, jer oni na vlasti diktiraju ton.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak