Srpski Džek Trbosek neće biti izručen Srbiji

RTV 10.07.2018 10:05
Srpski Džek Trbosek neće biti izručen Srbiji


Marinko Magda, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, koji je presudom mađarskog suda osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a u Srbiji na maksimalnih 40 godina zbog ubistava počinjenih na teritoriji ovih država, neće biti izručen našoj zemlji, navodi "Politika".O mogućem "dolasku" bivšeg legionara i višestrukog ubice u našu zemlju, mađarski sud odlučivaće tek krajem godine, jer se u januaru 2019. navršava dve i po decenije otkako je Magdi u Mađarskoj izrečena doživotna kazna zatvora, i tada će on steći zakonski uslov da podnese molbu za uslovni otpust, piše beogradski list.

Tvrdnje mađarskih medija da je bivši legionar podneo zahtev za izručenje našoj zemlji, obrazlažući ga željom da svedoči pred sudom i otkrije sve o zločinima počinjenim u Srbiji, prema rečima neimenovanog sagovornika "Politike", delimično su tačne.

Magda je, kaže on, podneo ovakav zahtev, ali pre 20 godina.

Zajedničkim radom srpske i mađarske policije utvrđeno je da su Magda i njegovi saučesnici odgovorni za čak 13 ubistava, a koliko je ubistava, zaista, počinio, a u koliko je učestvovao - nikada nije tačno utvrđeno.

Magda je, inače, uhapšen 1994. u policijskoj stanici u mađarskom Segedinu, u koju je došao po dozvolu za stalni boravak u toj zemlju, a dozvola je bila samo mamac da se tamo pojavi.

Srpski sud ga je zbog počinjenih zločina 1994. osudio na smrtnu kaznu, koja je kasnije preinačena u 40-ogodišnju, a sud u Mađarskoj godinu i po kasnije odredio mu je doživotnu robiju, koju i danas služi.

Bivši legionar, koga javnost u Vojvodini, a naročito u Subotici i okolini, pamti kao višestrukog ubicu, ali i čoveka koji je umeo subotičkim korzoom da prođe na belom konju, kaznu izdržava u zatvoru u Segedinu.

Vreme iza rešetaka, kako su ranije izvestili mediji, prekraćuje crtajući, a uglavnom su na njegovim crtežima konji.

Njegovi radovi čak su mogli da se kupe u galeriji u Mađarskoj, a deo je objavljen u knjizi "Podeljena ličnost".

DŽEK TRBOSEK IZ BAČKE

Ozloglašeni dželat sa severa Bačke zločine je počinio iz koristoljublja, a među ubijenima je bilo i dece, iako sam Magda tvrdi da "gde je on bio, deca su ostajala". Prema dosadašnjim pisanjima medija, on je za sobom ostavio 14 žrtava, mada njihov tačan broj nikad nije utvrđen.

Podsetimo, Magda je početkom 1994. godine sa saučesnicima u jednoj noći ubio pet ljudi u Subotici. Masakr je tada počeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić - Milana, Stane i njihovog sina Daneta (10), a završio ga ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Paliću.

Četiri meseca kasnije policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice, a ubrzo je uprljao ruke krvlju i u Mađarskoj, gde je 13. januara iste godine ubio četvoročlanu porodicu Balint - lokalnog poslastičara (42), njegovu suprugu (42) i sinove stare 10 i 16 godina.

Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u pomenutom mestu je takođe ubio hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića, 20. decembra 1993. godine. Suđeno mu je i za smrt Edite Orošhaze u Mađarskoj.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak