Drastičan skok cena u CG: Turistička sezona, pogurala cenovike i do 40 odsto

Blic 10.07.2018 09:58
Drastičan skok cena u CG: Turistička sezona, pogurala cenovike i do 40 odsto


Postalo je pravilo da početak letnje turističke sezone na primorju obeleži i porast cena u trgovinama.Ovoga puta, ako je suditi po reakciji potrošača, ali i po istraživanju, došlo je do drastičnog skoka cena mnogih artikala u Crnoj Gori, u proseku od 20 do 40 odsto.

Meštani i turisti s razlogom negoduju. Cene osnovnih namirnica su previsoke za prosečnog građanina, pričaju ljutito građani Herceg Novog za Radio Jadran, prenosi CDM.

- Užasno su porasle cene da se više ne može kupiti ni hleb niti mleko. Dva puta je za mesec dana došlo do skoka. Samo mleko koje sam plaćala 60 centi, sada je 70 centi. Hleb koji sam kupovala za 29 centi, sada dajem 40 centi - navodi jedna penzionerka, koja, kaže da sa 250 evra jedva preživljava. Zato uvek i kupuje najjefinije namirnice.

Svake sezone cene rastu, al ove baš drastično

- Svake sezone cene rastu, a ove baš drastično. Naredne godine možemo očekivati nastavak poskupljenja, a plate i penzije ne mrdaju - priča jedan sugrađanin.

- Neverovatno je sve otišlo, hrana, sanitarije, kozmetika… to je već divljanje. Najgore je što ćemo sve to plaćati i kada odu turisti. Trgovci su stvarno preterali. Bezobrazluk - srdita je Novljanka.

- Najviše su poskupili suhomesnati i mlečni proizvodi, sokovi, hrana za decu, zatim voće i povrće, koje je daleko skuplje nego u ostalim gradovima. Sve je poskupelo, čak i voda. Strašno - dodaje njena prijateljica.

Kakvu poruku šaljemo gostima

- Visoke cene ne odgovaraju ni domaćima niti turistima. Trebalo bi da se zapitamo kakvu poruku šaljemo gostima od kojih većini na primorju zavisi egzistencija. Oni se žale, a žalimo se i mi. Oni odoše, a nama ostadoše nagrđene cene u svim radnjama - primećuje i mladi bračni par.

Turistima koji stižu iz evropskih zemalja sve je podnošljivo, čak i povoljnije, međutim, onima iz regiona kupovina u hercegnovskim trgovinama je često šokantna.

- Povrće i voće, prehrambrene namirnice, garderoba, u Herceg Novom su skoro duplo skuplji. Prinuđeni smo da dobro pazimo gde kupujemo, jer smo već prvog dana uočili različite cene istih artikala u marketima. Po nešto suhomesnato smo i doneli sa sobom - kaže jedan turista iz Sarajeva.

Herceg Novi ima razgranatu trgovinsku mrežu, konkurencija je velika, ali niko od velikih trgovinskih lanaca očigledno nije odoleo izazovu veće zarade u sezoni. Svi su korigovali cenovnike, penosi Cdm.me.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak