Vučić u Ankari: Očekujem Erdogana u Srbiji

Novosti 10.07.2018 09:24
Vučić u Ankari: Očekujem Erdogana u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom prisustva na inauguraciji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, da je veoma važno da imamo tako snažnog regionalnog partnera kao saveznikaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u ponedeljak, povodom prisustva na inauguraciji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, da je veoma važno da imamo tako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika i neprijatelja.

Vučić je podsetio da mu je ovo treći ili četvrti susret sa turskim predsednikom u veoma kratkom razdoblju i da je došao na inauguraciju u ime Srbije da ukaže čast i poštovanje turskoj državi, narodu, predsedniku.

Preneo je da je predsednik Erdogan priredio veoma srdačan prijem delegaciji Srbije i rekao da imamo mnogo toga da uradimo u budućnosti, mnogo toga je pred nama, mnogo planova, mnogo zajedničkih stvari da rešavamo koje se tiču ekonomije, politike.

Izrazio je očekivanje da će saradnja dve zemlje biti dalje unapređivana, kao i da će uskoro u Srbiju doći turski predsednik, što je, kako je ocenio, veoma važno za budućnost naše zemlje.Vučić je podvukao da je veoma ponosan na rezultat naše politike da Tursku imamo kao prijatelja i saveznika.

Kazao je da je tokom boravka u Ankari imao i priliku za više bilateralnih susreta, među kojima su bili predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, mađarski premijer Viktor Orban, albanski premijer Edi Rama, kao i sa članom predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem i mnogim drugima.

"Ovo je bila dobra prilika gde možete mnogo za svoju zemlju da uradite", zaključio je Vučić.


VUČIĆ: SA TAČIJEM NAJKRAĆE, OČEKUJU NAS TEŠKI RAZGOVORI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Ankari da ne zna da li će se u dijalogu Beograda i Prištine postići rešenje, ali je naglasio da je siguran da će se boriti za soluciju i pokušati da uradi sve što je najbolje, kao i da nas očekuju ponovo teški razgovori u Briselu.

Vučić je preneo da je u Ankari, gde boravi povodom inauguracije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, imao kratak susret sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem.

Pročitajte još - Vučić: Ne očekujem da Priština predstavi Statut ZSO u roku 

"Sa njim sam najkraće pričao, pošto s njim najviše pričam i očekuju nas ponovo teški razgovori u Briselu“, rekao je on.

Na pitanje da li će nova runda dijaloga biti pdržana 25. jula, Vučić je odgovorio da je mislio da će biti ranije održana.


"Ja sam mislio da će biti ranije, ali nemojte me držati za reč“, kazao je on.

Vučić je upitan koliko je rundi potrebno da bi se postiglo rešenje poručio da ne zna da li će se uopšte postići rešenje.

"Više puta sam rekao da nisam siguran u to. Ono u šta sam siguran jeste da ćemo se boriti za rešenje, da ćemo pokušati da uradimo sve što je najbolje", naglasio je on.

VUČIĆ NA SVEČANOJ VEČERI

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je danas zvanično započeo novi petogodišnji mandat, priredio je svečanu večeru za oko 40 šefova stranih država ili vlada, a među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erdogan je prethodno danas položio zakletvu kao predsednik Turske, dve nedelje pošto je ponovo izabran na taj položaj.

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi izvršni predsednički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Pročitajte još - Erdogan položio zakletvu kao predsednik Turske, inauguraciji prisustvovao Vučić 

U svom govoru ispred predsedničke palate, Erdogan je istakao da je Turska krenula na putovanje ka snažnijoj vladi i zemlji. PREDSEDNIK SRBIJE: SA ORBANOM VISOK STEPEN SAGLASNOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je bilateralni sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sa kojim je postigao visok stepen saglasnosti.

"Razgovarali smo o situciji u Evropi, o odnosima koji vladaju danas u Evropi, o strateškom putu Srbije i promišljanju na strateški način gde Srbija i Mađarska vide svoje mesto u budućnosti, kako da osnažimo snage u centralnoj Evropi i kako da ojačamo našu saradnju, da povećamo mađarske investicije i prisustvo u uslužnom i bankarskom sektoru, ali i kako dalje da osnažimo Srbiju", objasnio je on.

Pročitajte još - Vučić: Veličanstvena Sinagoga za molitvu, učenje i okupljanje; Orban: Obnova šalje poruku saradnje i tolerancije (FOTO) 

Vučić je podsetio da mađarski zvaničnici na svakom mestu govore dobro o Srbiji i pozivaju EU da prihvate Srbiju kao svoju prvu novu članicu.

"Na tome sam zavalan mađarskom premijeru, vladi i predsedniku. Sa Mađarima, kao što je Orban rekao, imamo najbolje odnose u savremenoj istoriji, što je veoma važno imajući u vidu broj Mađara koji žive kod nas. Želim da ti ljudi osećaju i vide koliko poštujemo ne samo Mađare u Mađarskoj, već koliko poštujemo i Mađare koji žive u Srbiji", naglasio je on.

VUČIĆ: SA MERKEL O KIM I MNOGIM DRUGIM PITANjIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je u današnjem telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel imao priliku da objasni srpsku poziciju po pitanju Kosova i Metohije.

"Imao sam jutros telefonski razgovor sa kancelarkom Merkel. Razumeo sam i šta su i zahtevi i pitanja Merkelove, a čini mi se da sam imao priliku da objasnim i koja je srpska pozicija i po pitanju KiM i nekim drugim veoma važnim pitanjima", rekao je Vučić.

On je rekao i da se zahvalio zbog sve većeg broja nemačkih investitora koji dolaze u našu zemlju.

"Razgovarali smo o mnogim drugim pitanjima, odnosima prema prošlosti. Razgovarali smo o evropskim važnim pitanjima, pojedinim normama i pravilima koja moramo da dosegnemo u smislu spoljne politike i prevelike otvorenosti ili nedovoljne otvorenosti prema pojedinim zemaljama. Da ne pomisli neko da se pričalo o ko zna kakvim temama koje bi njima bile drage", kazao je on.

On je, povodom današnjeg razgovora sa Marokom u Beogradu, rekao da je zahvalan Amerikancima što se čini da po prvi put od kada je Trampova administracija uspostavljena žele da nas čuju.

"Ne kažem da su nam saveznici po pitanju KiM, ne kažem da je to lako, jer imaju drugačiji pogled. Ali žele da nas čuju", naglasio je on.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak