Diplomirani di-džej, realnost ili dobra reklama

Politika 09.07.2018 22:41
Diplomirani di-džej, realnost ili dobra reklama


U Engleskoj i Americi postoje dvogodišnje visoke škole za di-džejeve, koje nisu akademske, a Srbija će biti prva koja će ih fakultetski obrazovati, tvrdi rektor MegatrendaPriča zaista lepo zvuči. „U junu 2022. godine iz prostrane bele vile u voždovačkom Bulevaru oslobođenja 215 dopiru probrani, umešno spojeni elektronski zvuci. Crveni tepih ispred zdanja smeštenog između prihvatilišta za decu i sedišta distributera najpoznatijeg škotskog viskija rasprostrt je do samog asfalta. Ispred blještavog prilaza zaustavlja se skromni automobil i iz njega izlazi Mladen Šarčević, dugogodišnji ministar prosvete. Hitrim korakom ulazi u ogroman hol sa tavanicom građenom na osam metara visine i mini rejv žurka počinje”. Ovako Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, zamišlja dan kada će diplomirati prvi di-džej (disk-džokej) na svetu, najbolji od najboljih u klasi pionira u ovom akademskom zvanju, za koje je, kaže, upravo raspisan konkurs na njegovom Fakultetu za kulturu i medije.

Jovanović za „Politiku” ističe da će Beograd biti prvi grad na planeti u kome će se od oktobra studenti školovati za disk-džokeje. Ali neće biti lako: za zvanje diplomiranog di-džeja akademci sa beogradskog univerziteta Megatrend moraće, kaže, da završe četiri godine studija i polože 26 ispita. A za fakultetsku diplomu „serato” ili „traktor” di-džej usmerenja moraće da izdvoje novca kao i za bilo koju drugu na ovom privatnom fakultetu – 1.500 evra godišnje. Osmišljen je i diplomski ispit, koji će studenti polagati u novoj fakultetskoj zgradi na Voždovcu, gde Jovanović već sada planira da pozove i ministra Mladena Šarčevića. Činiće ga uobičajeni kucani rad na četrdesetak strana i praktični deo, na kome će diplomirani di-džejevi prirediti svoj prvi koncert pred publikom.

– Ovo je novi modul na našem Fakultetu za kulturu i medije u okviru već postojećeg akreditovanog smera za Menadžment u kulturi u medijima. Zato nam nije potrebna akreditacija. Ukoliko bismo uveli master i doktorske studije, bile bi potrebne ozbiljne akreditacije, ali o tome za sada ne razmišljamo. U Engleskoj i Americi postoje dvogodišnje visoke škole za di-džejeve, koje nisu akademske, a Srbija će biti prva koja će ih fakultetski obrazovati. S nevericom gledam buku koja se posle postavljanja reklamnih bilborda po Beogradu digla na društvenim mrežama oko školovanja di-džejeva. Ima i pozitivnih komentara, mladi se raspituju za novo zvanje koje će im, ubeđen sam, doneti siguran posao. Mogu da rade po diskotekama, da budu organizatori velikih muzičkih događaja, ali očekujem da će deo njih biti urednici na televizijama, radiju i u časopisima o elektronskoj muzici – naglasio je rektor Jovanović i dodao da će sigurno pomoći prvoj generaciji da se zaposli u struci i da se do juče popodne prijavilo 97 budućih brucoša.

Mića Jovanović:Posebno izdvajam predmet Zaštita od narkotika, gde će di-džejevi na završnoj godini učiti kako da „podignu” na noge 5.000 posetilaca samo uz pomoć muzike i dobre atmosfere, bez nekakvih ekstazija.
Sagovornik nam je pojasnio i da su prve dve godine studija za sve smerove iste, a da na trećoj i četvrtoj godini imaju osam do deset ispita koji usko obrazuju buduće, da im citiramo zvanje, „diplomirane menadžere u kulturi i medijima – di-džejeve”. Pitamo ga i o predmetima koje će njegovi akademci imati na studijama.

– Sem osam obaveznih predmeta iz područja didžejinga, pred sam diplomski studenti biraju predmete koji ih usko specijalizuju za dva načina puštanja muzike koja su trenutno najaktuelnija na svetu. To su„serato” i „traktor” di-džej sistemi, a razlikuju se prema opremi koju koriste i načinu puštanja muzike. U pregovorima sam sa najpoznatijom kompanijom za proizvodnju muzičkih elektronskih uređaja iz Japana, jer će naši studenti imati tehniku koju koriste najpoznatiji svetski di-džejevi. Pregovaramo i da nam gostujući predavači budu poznati di-džejevi poput Dejvida Gete, Boba Sinklera i Đanluke Vakija, koji je ovde nepoznat, a u svetu hit – navodi rektor Jovanović i dodaje da će na novi „di-džej modul” moći da se prebace svi zainteresovani studenti sa viših škola i fakulteta društveno-ekonomskog usmerenja. Kakva dobra vest za sve one koji se nisu proslavili na dosadašnjim studijama, a spremni su da izbroje novih 1.500 evra za učenje!

Od predmeta koji će biti zastupljeni na novom modulu Jovanović nabraja Tehniku i tehnologiju di-džejeva, gde će ih učiti kako da rasporede opremu koju koriste za puštanje muzike, zatim Scenski nastup, gde će ih učiti kako da naprave koncert pred 1.000, a kako pred 10.000 posetilaca. Tu su i ispiti Snimanje, miksovanje i dizajn zvuka, Kreativna muzička kompjuterizacija, pobraja rektor.

– Posebno izdvajam predmet Zaštita od narkotika, gde će di-džejevi na završnoj godini učiti kako da „podignu” na noge 5.000 posetilaca samo uz pomoć muzike i dobre atmosfere, bez nekakvih ekstazija. Znate, na tim koncertima svega ima –za trenutak zvuči zabrinuto Mića Jovanović.

Dok članovi Komisije za akreditacije, koja je donedavno akreditovala visokoškolske ustanove, u javnosti tvrde da takav modul ne može da postoji ako fakultet ne bude doakreditovan, prof. Šćepan Miljanić, donedavni sekretar tog tela, juče nam je rekao da ne zna šta se dešava i da ne može ni da komentariše, jer je već neko vreme u Francuskoj. Profesor Sima Avramović, koji je u maju imenovan za predsednika novog Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, juče nije bio dostupan.

Iako tvrdnje rektora Miće Jovanovića, koji nam je već najavio i promotivni dolazak poznatih di-džejeva na fakultet u novembru, zvuče gotovo bajkovito, ipak okrećemo i telefon sa bilborda kojim su budući diplomirani di-džejevi pozvani na studije. Devojka koja se javila pojasnila nam je da prva generacija studenata neće biti upisana ove godine. Šok – kako, zašto?! Ali rektor je sve ispričao…

– Čeka se akreditacija, još nije stupila na snagu, pa neće biti moguće da se prva generacija studenata upiše ove godine, već od 2019. godine. Studenti će dobijati zvanje diplomirani komunikolog di-džej, i to u okviru studija muzičke produkcije – ljubazno je objasnila, navodeći nas na zaključak da je reč o ozbiljno smišljenoj marketinškoj kampanji u jeku ovogodišnjeg upisa na fakultete. Valjda ih se na Megatrend prijavilo malo, a upis je pri kraju.

Onda smo shvatili zašto i nekoliko poznatih domaćih di-džejeva nije bilo raspoloženo da daje komentare o studiranju za ono čime se bave. Recimo di-džej Puki, koga smo juče pozvali da kaže šta misli o šansi da on i kolege dobiju akademsko zvanje i da li je za taj posao važniji talenat ili diploma, takođe nije želeo da se oglašava u javnosti.

– Žao mi je, ali pripremam veliki međunarodni projekat sa bendom iz inostranstva i imamo prećutni dogovor da neko vreme ne dajemo nikakve izjave u medijima – kratko je rekao Puki. Izgleda da je odavno prestao da veruje u bajke pa i ove koje priča Mića Jovanović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak