Sto filmova na 25. Festivalu evropskog filma Palić

N1info 09.07.2018 21:22
Sto filmova na 25. Festivalu evropskog filma Palić


Italijanski film "Srećan kao Lazaro" Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario u Kanu, otvoriće 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić, 14. jula, a zatvoriti 20. jula rumunski film "Ne dodiruj me" Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu, najavio je selektor Glavnog programa Nenad Dukić.Danas na konferenciji za novinare u Kombank dvorani u Beogradu, direktor FEF Radoslav Zelenović izjavio je da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv festival i izrazio nadu da će ostati upamćen kao dobar susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku.

"Imamo više od sto filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se završi festival u Karlovim Varima, što nam je donelo i neke sasvim sveže filmove. Inače je 90 posto programa ranije zaključeno, a predfestivalski programi su već u toku. Očekujemo i stotinak gostiju. Trudili smo se, kao i do sada, da gotovo svaki film predstavi neko od članova ekipe", rekao je on.

"Na strani toga imamo i publiku i goste, stručnu javnost i medije. Izostaje samo onaj deo koji bi to trebalo zvanično da prizna i da nas pohvali. Kao po pravilu, pre vas primete napolju nego u svojoj zemlji. Ponosni smo na nagradu za najbolji evropski festival i na to što smo drugi put za tri godine dobili podršku Kreativne Evrope kroz potprogram Media, prvi put 43.000, a sada 46.000 evra", kazao je Zelenović.

On je dodao da se FEF ove godine realizuje u finansijski boljim uslovima.

Direktor je najavio da će dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" Rade Šerbedžija i Brajan Koks biti 15. jula na Paliću.

Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks, pored konferencije za medije, imati razgovor sa publikom.

Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula, a tu su i filmske radionice i drugi prateći sadržaji.

ukić je izrazio zadovoljstvo što će na FEF biti prikazano pet filmova sa liste od deset nominovanih za evropsku Luks nagradu, koja je objavljena na kraju festivala u Karlovim Varima.

Festivalski žiri glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent FEF podsetio je da se od 1. jula realizuje predfestivalski program u Subotici, sa selekcijama Palićki pobednici, omaž dobitnicima "Lifke", Best of Europe.

"Nama su značajni i prateći sadržaji i to ne samo zabavni nego i edukativni", naveli su organizatori.

Tatić je najavio okupljanje na Paliću predstavnika festivala iz Linca, Sevilje, Viljnusa i Kotbusa, koji imaju sličan koncept i ciljeve kao FEF, te je ideja da se umreže i zajedno unapređuju.

Kako je rekao, budžet ove godine 24,5 miliona dinara i zahvalio na podršci Ministarstvu kulture Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu Vojvodine i Gradu Subotici, progamu Media Kreativne Evrope, kao i prijateljima festivala.

Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za Palić iz Beograda i Novog Sada za posetioce, od 15. do 20. jula.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala "Žigmond Vilmoš" iz Segedina i Palić u Beogradu, navodi se u saopštenju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak